În plus, mirosul bujorilor este inconfundabil și foarte persistent. Deși se descurcă cel mai bine când sunt plantați în pământ, bujorii pot fi cultivați și în ghiveci?

Homes&Gardens arată cum pot fi plantați bujorii în ghivece, pentru a ne înfrumuseța balconul.

Nu este deloc surprinzător că bujorii sunt atât de populari: sunt flori perene spectaculoase, cu înflorire de vară și flori într-un spectru de nuanțe asemănătoare apusului. „Bujorii nu se potrivesc ghivecelor, pe termen lung”, avertizează John Negus, expert în grădinărit.

„Este posibil ca plantele să nu crească la fel de bine ca în pământ și va trebui să le plantați cât mai curând posibil.” Cu toate acestea, dacă aveți o terasă, puteți să vă bucurați de aceste flori frumoase, cel puțin pentru câțiva ani, cu rutina de îngrijire potrivită.

Alegeți un vas cât se poate de mare și compost pentru plantele mature

Când vine vorba de alegerea unui vas pentru bujori, cu cât este mai mare, cu atât mai bine. „Folosiți un recipient de cel puțin 30 cm lățime sau suficient de mare pentru a intra mâna lateral în jurul ghiveciului”, spune expertul în grădinărit Anne Swithinbank.

John Negus recomandă utilizarea unui compost de ghiveci pe bază de sol, potrivit pentru plantele mature. Amestecați acest pământ cu compost fără turbă, în raport de 50:50, înainte de a adăuga 10% nisip și 10% mulci suplimentar pentru frunze.

Evitați să le plantați prea adânc, deoarece asta poate reduce înflorirea. Experții mai recomandă acoperirea mugurilor roșii cu câțiva cm de pământ.

Asigurați-vă că nu-i udați prea mult

Plantele din ghivece se usucă mai repede decât cele din pământ, așa că asigurați-vă că respectați procesul de udare. Pe de altă parte, asigurați-vă că nu le udați prea mult, deoarece solul îmbibat cu apă poate provoca probleme mari bujorilor, cum ar fi putrezirea rădăcinilor. Adăugarea nisipului și asigurarea găurilor de drenaj în partea inferioară a fiecărui ghiveci va ajuta la prevenirea acestui lucru.

Clima poate afecta momentul în care trebuie tăiați bujorii, deoarece cei din zonele mai calde vor înflori mai devreme decât cei din zonele mai reci. „În funcție de zona în care locuiți, sezonul de creștere a bujorilor este de obicei între aprilie și iunie”, spune Gabriel J. Croteau, expert grădinar.

„Poate fi tentant să tăiați bujorii de îndată ce frunzele încep să arate rău, dar ideal ar fi să așteptați până toamna pentru a le tăia. Acest lucru se datorează faptului că plantele încă se bazează pe energia lor pentru creșterea în anul următor, iar tăierea lor mai devreme ar putea afecta florile de anul viitor”, spun acesta.

De ce nu e bine să-i tăiați în august

Luna august nu este cel mai bun moment pentru a tăia bujorii, deoarece nu permite frunzișului să absoarbă energia de care are mare nevoie pentru anul următor.

„Începând cu august, frunzișul bujorilor tinde să scadă, deoarece este momentul în care planta începe în mod natural să deturneze energia de la frunzele care cresc către tuberculii din pământ. Acești tuberculi permit plantei să stocheze energie pentru sezonul următor”, explică Green.

„Deși frunzele ar putea să nu arate grozav, cel mai bine ar fi să le lăsați, astfel încât să poată continua procesul de fotosinteză și să adune energie pentru plantă”, adaugă experta.