Ceapa roşie murată în oţet îşi pierde puţin din culoare și din proprietăţile lacrimogene, dar rămâne crocantă şi va fi foarte aromată datorită mirodeniilor din saramură.
Este o garnitură care poate fi savurată lângă orice preparat. Spre deosebire de alte tipuri de murături, ceapa roșie murată se consumă în câteva zile și nu poate fi păstrată pe termen lung.
Gospodinele știu că se murează în cantități mici și se păstrează, de obicei, în borcane sigilate, la frigider.
De ce să murați ceapa roșie
Puteți mura orice tip de ceapă, dar ceapa roșie tinde să aibă o aromă mai puțin înțepătoare – motiv pentru care este folosită des atunci când o rețetă cere ceapă crudă. Muratul cepei roșii este un truc magic.
Ceapa pusă la murat trece, de la o culoare mov frumoasă, la un magenta vibrant, adăugând un strop de culoare mâncărurilor pe care nu le puteți obține cu alte alimente. Dar puteți încerca să murați orice fel de ceapă pe care o aveți la îndemână.
Cum să murați ceapa roșie
Nu aveți nevoie de nimic special pentru a mura ceapa roșie: probabil că aveți toate uneltele în bucătărie. Ceapa roșie murată nu necesită cine știe ce inginerie și este gata în câteva minute.
Veți avea nevoie de următoarele:
- O cană apă
- O ceapă roșie
- O cană cu oțet de mere
- O linguriță sare
- O linguriță de zahar
Puneți apa la fiert. Între timp, tăiați ceapa în jumătate, apoi julienne. Puneți ceapa într-un recipient nereactiv, cum ar fi un borcan din sticlă. Adăugați oțetul, sarea și zahărul peste ceapă. Apoi adăugați apa clocotită (s-ar putea să fie nevoie să turnați puțină apă în plus pentru a scufunda complet ceapa). Lăsați amestecul să se răcească la temperatura camerei, apoi acoperiți-l și puneți-l la frigider. Ceapa ar trebui să fie gata de mâncat în aproximativ o oră și va ține două până la trei săptămâni. Dacă observați mirosuri neplăcute sau că apa a devenit tulbure în borcan, aruncați conținutul!
Doar oțet de mere?
Oțetul de mere tinde să fie mai blând la gust, dar puteți folosi și alte tipuri de oțet, cum ar fi oțetul alb distilat, oțet de orez sau oțet de vin alb. Singurul tip de oțet care trebuie evitat este oțetul balsamic și cel de malț.
Puteți adăuga alte ingrediente în saramură pentru a schimba aroma. Puteți să adăugați chili, semințe de chimen sau boabe de piper. Tăierea cepei julienne nu este obligatorie. Puteți tăia ceapa în rondele sau în cubulețe.
Cu ce se servește ceapa roșie murată
- Pe un sandviș, pentru a-l face mai crocant!
- Într-un bol de cereale
- Presărată pe o pizza
- Condiment pentru tacos
- Într-o salată
Cât de bună este pentru sănătate ceapa roșie
Ceapa roşie are în compoziţie toată grupa de vitamine B, vitamina C, minerale precum fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc şi fier, acid folic şi biotină. Este un puternic dezinfectant şi un bun diuretic, de aceea nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică. Această legumă este și un calmant foarte bun. Crizele de nervi şi atacurile de panică pot fi calmate dacă zdrobiți o ceapă şi respirați ţinând-o aproape de nas. Şi în cazul insomniei puteți proceda la fel sau puteți consuma ceapă seara.
Totodată, datorită proprietăţilor sale multiple, ceapa roşie se regăseşte pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Are un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizare şi la eliminarea toxinelor din corp, mult mai uşor şi mai rapid. Este şi un foarte bun diuretic. Ceapa roşie conţine şi o cantitate mare de flavonoizi (substanţe cu efect antioxidant, care micşorează riscul afecţiunilor cardiovasculare), ceea ce ajută la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere. De aceea, este indicată în problemele cardiovasculare.