Cum puteți să vă îmbunătățiți semnificativ memoria cu aceste exerciții simple

creier

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum puteți să vă îmbunătățiți semnificativ memoria cu aceste exerciții simple. Rolul memoriei în viața de zi cu zi este esențial în modelarea experiențelor noastre.

Întrebări de genul „Unde mi-am pus cheile?” sau „Nu-mi mai amintesc ce trebuia să cumpăr” sunt o provocare constantă pentru majoritatea oamenilor. În același timp, pierderea memoriei este una dintre cele mai frecvente tulburări cognitive cu care se confruntă persoanele de peste 65 de ani. Deci, ce ar trebui să facem pentru a nu ne confrunta cu probleme de memorie?

Cercetările științifice dezvăluie câteva perspective optimiste asupra îmbunătățirii memoriei și a obstacolelor pe care trebuie să le depășim, scrie Thebrighterside.

Știința memoriei: Neuroplasticitatea la locul de muncă

În centrul înțelegerii memoriei se află conceptul neuroplasticității. „Memoria este ceva care poate fi antrenat, utilizând neuroplasticitatea – capacitatea creierului de a fi maleabil pe tot parcursul vieții”, spune dr. Tara Swart Bieber, expertă în neuroștiință.

Această caracteristică dinamică permite creierului să reconfigureze căi, forjând conexiuni proaspete, servind drept bază pentru procesele neurologice integrante în învățare și memorie.

Potrivit Queensland Brain Institute Australia, capacitatea noastră de a ne aminti provine din reactivarea unor anumite căi neuronale. Puterea lor se poate amplifica sau poate scădea, în funcție de frecvența utilizării lor.

Subtilitățile amintirilor asociative

Aprofundând mecanismele cognitive, se poate observa compoziția memoriei bazată pe circuite. Acest design complex facilitează rememorarea amintirilor, când apar alți stimuli.

De exemplu, dacă o aromă de parfum îți amintește de mama ta, atunci acel parfum, chiar și în absența ei, declanșează memoria.

După cum explică dr. Swart Bieber, unul dintre exercițiile principale pentru creier, în vederea consolidării procesului de reamintire, este ”tehnica Palatului Memoriei” sau, așa cum este cunoscută, „metoda Loci”.

Tehnica Palatului Memoriei

Metoda Loci (în latină, “loci” – “locuri”) sau “Palatul memoriei”/ “Palatul mental” este o tehnică de memorare veche (confirmată de studiile actuale), extrem de eficientă, care implică asocierea informațiilor pe care cineva doreşte să le reţină cu locuri şi obiecte familiare.

Această metodă de memorare se bazează pe faptul că oamenii au tendința de a-și aminti mai ușor și mai bine informațiile atunci când sunt legate de imagini, locuri sau povestiri reprezentate vizual. În plus, astfel de abilități de memorie nu par să fie condiționate de o anatomie extraordinară a creierului sau de superioritatea cognitivă generală.

Anticii erau interesați în mod special de tehnicile de memorare specializate, nu pentru a putea număra cărți sau a câștiga campionate de memorie, ci pentru ca oratorii să poată reţine discursuri lungi, fără să uite ceva. În Evul Mediu, călugării au apelat la “Palatul memoriei”, pentru a face din ea o artă a meditaţiei şi a scrierii.

Această metodă a câștigat popularitate datorită detectivului Sherlock Holmes.

Adevărata magie are loc atunci când corelezi informații specifice cu fiecare reper. De exemplu, pentru a vă aminti de primii trei președinți americani, puteți alinia „washing your shoes” cu numele ”Washington”, „fructiera” cu „mărul lui Adam” și o ”motanul Tom„ din desenul animat ”Tom și Jerry” cu Thomas Jefferson. Deși aceste conexiuni pot părea amuzante, ele trebuie doar să rezoneze cu individul.

Întărirea acestor asocieri prin navigarea mentală în „Palatul Memoriei” amplifică puterea acestor legături, făcând această tehnică deosebit de eficientă pentru memorarea listelor sau a fragmentelor de date.

Concentrarea este răspunsul

În ceea ce privește problema cheilor care par să dispară mereu, Dr. Swart Bieber oferă o soluție simplă. „Gândește-te bine la ce trebuie să acorzi atenție. Astfel, concentrându-te cu atenție asupra lucrurilor pe care vrei să ți le amintești și evitând potențialele distrageri, îți sporești capacitatea de a-ți aminti”, spune el.

Impactul stilului de viață asupra memoriei

Chiar dacă aceste tehnici pot fi de ajutor, trebuie să recunoaștem rolul stilului de viață și al factorilor de mediu în optimizarea memoriei. Pericolele multitasking-ului, stresul, consecințele unui somn prost, o dietă nesănătoasă, deshidratarea și un stil de viață sedentar sunt factori care ne pot diminua memoria.