Cum puteți să vă recuperați rapid după o răceală. Iată cele mai bune soluții

răceală, gripă

SURSA FOTO: Dreamstime

Răceala și gripa sunt două dintre cele mai frecvente infecții respiratorii. Virusurile gripale și cele care determină răceala sunt foarte contagioase, transmițându-se ușor de la un om la altul prin secrețiile care sunt eliminate atunci când cineva bolnav strănută, tușește sau vorbește.

Este clar că oamenii se pot îmbolnăvi în orice perioadă a anului, chiar și vara. Dar, de obicei, răcim mai frecvent în lunile reci. Temperaturile scăzute din această perioadă ne fac să stăm mai mult în interior și astfel, să intrăm în contact mai strâns unii cu alții.

Dar există câteva modalități de a accelera recuperarea după o răceala urâtă. Dacă unii oameni se recuperează rapid după o răceală, alții au nevoie de mai mult timp pentru a reveni la normal, potrivit Metro.co.uk.

Cum se manifestă de obicei o răceală?

Răceala este o infecție virală obișnuită a nasului, gâtului, sinusurilor și căilor respiratorii superioare, iar cele mai multe răceli trec de la sine în decurs de o săptămână-două, așa că nu prea e nevoie de medic.

Dacă aveți o răceală puternică, este posibil să vă simțiți rău pentru o perioadă scurtă de timp, cu simptome precum durere în gât, nas înfundat sau care curge, strănuturi și tuse.

În anumite cazuri, puteți avea febră, dureri de cap, dureri de urechi, dureri musculare, o senzație de presiune în urechi și nas și pierderea simțului gustului și a mirosului. Simptomele unei răceli apar, de obicei, în câteva zile de la infectare și sunt mai puternice în primele două până la trei zile, înainte de a începe, treptat, să se amelioreze.

Care sunt modalitățile de a ajuta la combaterea răcelii?

Beți cât mai multe lichide

Când ești răcit, este important să înlocuiești lichidele care se pierd din cauza transpirației și a curgerii nasului.

Dacă sunteți deshidratat din cauza transpirației abundente, recuperarea va fi mai greoaie, așa că este important să beți multă apă și ceaiuri.

Mâncați cât mai sănătos

O dietă sănătoasă și variată, care include multe fructe și legume proaspete, vă va ajuta să vă susțineți recuperarea. Răceala vă poate face să vă pierdeți pofta de mâncare și acest lucru este cât se poate de normal.

„Pierderea poftei de mâncare ar trebui să dureze doar câteva zile, așa că nu vă forțați să mâncați dacă nu vă este foame”, spune farmacistul Lesley White.

Încearcați să ieșiți afară

Dacă nu vă simțiți foarte rău, ieșiți din casă, la aer, și faceți câteva exerciții ușoare, dar nu exagerați. Încercați să vă ascultați corpul!

Evitați alcoolul și nu fumați

Tutunul și alcoolul vă pot face să vă simțiți rău și când sunteți sănătoși, cu atât mai mult când sunteți răcit. Țineți-vă departe de ele în această perioadă

Faceți inhalații cu aburi

Inhalaţiile cu aburi sunt un remediu naturist important atunci când sunteți răcit şi un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor.

Ar trebui să mergeți la medic dacă:

– Simptomele persistă mai mult de trei săptămâni
– Simptomele se agravează brusc
– Aveți dificultăți de respirație
– Faceți complicații ale unei răceli, cum ar fi durerea în piept sau tusea cu mucus pătat de sânge