Sforăitul este o problemă comună, care nu ne afectează doar pe noi, ci și pe cei din jur. Sforăitul presupune emiterea, în timpul somnului, unui zgomot puternic, la fiecare respirație. Deși am putea crede că sforăitul este rezultatul a ceea ce se întâmplă în nas și în căile nazale, un expert în somn spune că problema ar putea fi cauzată de altceva.
Pentru cei peste 90 de milioane de americani care, potrivit Școlii de Medicină Yale, sforăie în timp ce dorm, internetul pare să ofere o multitudine de soluții. Pierderea în greutate, schimbarea poziției de somn, evitarea alcoolului și adoptarea unei rutine de igienă a somnului sunt considerate drept remedii împotriva sforăitului.
Dar, potrivit doctorului Scott Kutscher, expert în medicina somnului la Universitatea Stanford, cea mai bună soluție este consultarea unui medic pentru a trata apneea în somn.
Ce este apneea în somn
Apneea în somn este o tulburare care face ca respirația să se oprească și să reînceapă, în mod repetat, ceea ce poate duce la un sforăit puternic. Apneea obstructivă în somn este cea mai frecventă și are loc atunci când mușchii gâtului se relaxează.
Un efect evident al apneei în somn este oboseala pe care o resimțim a doua zi. Kutscher spune însă că această tulburare poate afecta sănătatea pe termen lung, potrivit Thehealthy.
Ar trebui abordată ca o problemă de sănătate
”Apneea în somn ar trebui abordată ca o problemă de sănătate”, spune dr. Kutscher. „ Este un risc pentru sănătate, crescând riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și fibrilație atrială”, subliniază el.
Studii anterioare au sugerat, de asemenea, că poate exista o legătură semnificativă între apneea în somn și o gamă mai largă de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, anxietatea și depresia.
Majoritatea oamenilor crede că sforăitul este rezultatul a ceea ce se întâmplă în nas și în căile nazale, dar Kutscher spune că un colaps al căilor aeriene superioare (spatele gâtului) este ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze.
Dormitul pe o parte, soluția la sforăit
Kutscher susține că nu există o soluție definitivă pentru eliminarea apneei în somn. Unul dintre cele mai comune tratamente este utilizarea unui aparat cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP).
Dr. Kutscher recomandă câteva soluții, cum ar fi spray-urile saline și steroizii fără prescripție medicală, benzile nazale sau dilatatoarele nazale. De asemenea, medicul american recomandă dormitul pe o parte sau cu capul ușor ridicat, astfel încât gravitația să nu împingă căile respiratorii în jos și să le închidă.
„Toate acestea sunt intervenții ușoare. Dacă aveți apnee în somn, nu vor rezolva problema”, spune dr. Kutscher. „Singura modalitate de a ști dacă aveți apnee în somn este să vă testați”, adaugă el.
Dr. Kutscher recomandă și respectarea unei rutine de igienă a somnului, care poate ajuta la un somn de mai bună calitate în timpul nopții.