Cum puteți să scapați definitiv de mucegaiul din casă
Pot să distrugă lucrurile și să provoace reacții alergice care includ curgerea nasului, strănutul, erupțiile cutanate și chiar crize de astm. Se știe că mucegaiul negru cauzează probleme respiratorii, inclusiv pneumonie. De aceea este crucial să știm cum să scăpăm de mucegaiul care își poate face loc în orice colțișor din casă, scrie Countryliving.
Mucegaiul începe cu o mică pată, care se dezvoltă rapid și devine un pericol major. Muceagiul de suprafață crește în locuri calde și umede, cum ar fi baia, dar și pe țesăturile și cărțile depozitate în subsoluri umede.
Mucegaiul începe ca o colonie de pulbere gri sau albă și devine negru sau maroniu, dacă nu este îndepărtat la timp.
Dușul, gresia de la baie și mașina de spălat vase pot fi atacate de pete mici de mucegai, care nu par să provoace probleme grave de sănătate. Este însă esențial să împiedicăm răspândirea mucegaiului. Conform Agenției pentru Protecția Mediului, ar trebui să angajați un profesionist dacă apariția mucegaiului a fost cauzată de canalizare.
Prevenția este cea mai bună
Mucegaiul are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta. Iată câteva dintre cele mai bune metode pentru a ține casa cât mai uscată și ferită de mucegai.
- Instalați orificii de ventilație sau ventilatoare de evacuare în locurile care produc umiditate, cum ar fi baia, bucătăria și spălătoria.
- Țineți ferestrele de la baie deschise când faceți duș, dacă este posibil
- Nu folosiți spații care de obicei sunt umede, cum ar fi podul sau subsolul, pentru a depozita lucruri
- Reparați eventualele scurgeri din instalațiile sanitare
- Chituiți bine plăcile de faianță din baie
- Curățați bine tăvile de picurare ale aparatelor de aer condiționat
- Păstrați jgheaburile și burlanele casei curate și asigurați-vă că apa se scurge departe de fundație
Protejați-vă bine fața și ochii!
În timp ce curățați suprafețele mucegăite, este esențial să vă protejați împotriva sporilor de mucegai din aer. Purtați o mască medicală și mănuși! Nu atingeți niciodată mucegaiul fără mănuși și purtați întotdeauna ochelari de protecție fără orificii de ventilație pentru a ține sporii departe de ochi.
Produse eficiente pentru eliminarea mucegaiului
Clorul funcționează cel mai bine pentru a distruge mucegaiul și a îndepărta orice pată. Este destul de dur și trebuie diluat înainte. Dacă folosiți clor, aveți grijă să evitați inhalarea de vapori periculoși. Clorul nu trebuie combinat niciodată cu amoniac!
Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) este mai puțin dur decât clorul, dar va ucide mucegaiul și va scoate petele. Deși are un efect de albire, funcționează mai lent decât înălbitorul cu clor, nu are vapori.
Oțetul alb este acid și descompune încet structura mucegaiului. Oțetul este relativ blând, dar pot rămâne pete de mucegai și poate fi necesară o spălare suplimentară cu un produs de curățare de uz casnic.
Cum să eliminați mucegaiul de pe țesături
Dacă mucegaiul s-a dezvoltat pe o țesătură doar de câteva zile, de exemplu pe un costum de baie umed, îl puteți salva. Dacă articolul este lavabil, urmați instrucțiunile de îngrijire, frecând cu detergent direct pe pată. Pentru petele persistente, înmuiați țesătura peste noapte în apă oxigenată și lăsați-o apoi la soare.
Cum să eliminați mucegaiul de pe pereți, tavane și podele
Din păcate, mocheta și plăcile de parchet vor trebui înlocuite dacă au fost atacate de mucegai. Pentru a curăța suprafețe precum gips-carton și tencuială, amestecați detergent de spălat vase (o parte) cu clor (10 părți) și apă (20 părți) și stropiți zonele afectate, lăsându-l să se usuce la aer fără clătire.
Pentru a elimina mucegaiul de pe lemn, începeți prin a aspira suprafața afectată și zona din jurul acesteia cu un aspirator echipat cu filtru HEPA. Mucegaiul care nu a pătruns adânc în lemn poate fi eliminat cu o soluție din detergent și restul apă. Dacă nu funcționează, încercați părți egale de oțet nediluat și apă. Dacă mucegaiul revine, folosiți o linguriță de borax combinată cu o cană de apă.