Cu inflaţia la un nivel ameninţător, dar totuşi sub cea din Brazilia, Rusia sau India, şi cu dobânda reală negativă, economiile populaţiei se evaporă pe zi ce trece, obligandu-i practic să investească pentru a-şi proteja agoniseala, a declarat Cristian Cochintu, analist financiar al Admiral Markets.
‘Banca Centrală a Chinei a majorat pentru a treia oară în ultimele 4 luni dobânda pentru împrumuturi la 6%, lăsând dobanda la depozite la doar 3%, cu două procente sub nivelul inflaţiei, fapt care demonstrează o intensificare a luptei contra inflaţiei. Populaţia este obligată, în aceste condiţii, să cumpere active.
Măsura adoptată de Banca Centrala este un răspuns la creşterea mult prea rapidă a economiei, dar rămâne la un nivel prea mic pentru a contracara creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor, mai ales din piaţa imobiliară, devenită un adevărat bubble. Vor urma majorări cu încă 2,5%, conform aşteptărilor actuale’, a mai spus Cochintu.
Potrivit acestuia, conform datelor pe ultimii 5 ani, zona euro a atras investiţii de peste 35 miliarde de dolari, mai mult decât SUA, 28 miliarde dolari, devansând Australia (34 miliarde dolari) şi Brazilia (15 miliarde dolari). Vestul şi Estul Asiei, America Latină, zona de sud a Africii şi lumea arabă reprezintă alte pieţe de real interes pentru China.
Creşterea interesului pentru UE din partea Chinei este un prim pas spre indepărtarea de dolar, aspect alarmant pentru oficialii de la Washinghton, explicând totodată de ce economiile europene nu s-au prăbuşit ca urmare a datoriilor imense.
Economiştii avertizează că în cazul în care China, Rusia, Brazilia şi India vor părăsi piaţa americană, dolarul se va prăbuşi în următorii ani.