Declaraţia lui Vasilescu a fost făcută în contextul în care moderatorul emisiunii Robert Turcescu l-a rugat să comenteze declaraţia făcută recent de şeful statului, prin care Traian Băsescu a spus că "BNR e un continuu profesor, dar întrebaţi pe vreunul din ei dacă vrea să fie ministru al Finanţelor sau prim-ministru?".
Consilierul guvernatorului a precizat că nu are rost să plece un specialist de la banca centrală la Palatul Victoria pentru că nu-l sprijină nimeni acolo politic, "se sprijină numai pe intuiţia lui, pe ştiinţa lui, pe autoritatea lui şi atâta tot. Dar este foarte puţin".
Isărescu a avut meciuri şi cu opoziţia şi cu puterea
Potrivit lui Adrian Vasilescu, guvernatorul Băncii Naţionale îşi vede de drumul său, care este foarte clar trasat, adică să-şi ducă mandatul la capăt, chiar dacă are parte de unele meciuri, atât din partea opoziţiei, cât şi a puterii.
"De când este la Banca Naţională, întotdeauna a avut meciuri, mai puternice, mai slabe, când cu opoziţia, când cu puterea, pentru că dincolo de mandatul pe care-l are de colaborare cu Guvernul – ăsta este un lucru foarte clar, BNR nu se amestecă în disputele între partide, nu face guverne –, dar are obligaţia să lucreze întotdeauna, să colaboreze cu guvernul pe care îl dă ţara. Şi spune ce are de spus. Acum, s-ar putea ca unele afirmaţii să nu convină unor politicieni. Şi e normal, cum ei sunt la bară şi sunt în dispute înverşunate, se aruncă săgeţi şi către guvernatorul BNR", a adăugat Vasilescu.
În primăvara acestui an, presa a arătat că şeful statului i-a propus guvernatorului BNR să preia funcţia de premier al României. Totodată, atunci s-au vehiculat mai multe nume, chiar şi de BNR, precum cel al viceguvernatorului Cristian Popa, pentru postul de şef al Executivului.
"L-o fi întrebat (Traian Băsescu – n.r.) pe domnul Isărescu dacă vrea să fie prim-ministru şi nu a vrut", l-a întrebat Robert Turcescu pe consilierul guvernatorului. Răspunsul lui Vasilescu a fost "poate l-a întrebat", dar răspunsul guvernatorului a fost nu.
"În primul rând, că a fost prim-ministru şi a fost într-un moment foarte dificil, şi eu aş spune că într-un moment istoric, dacă îmi este permis să spun aşa. Şi anume că o plimbare de două minute cu Prodi, care era atunci şeful Comisiei Europene, a determinat soarta României pentru mulţi ani de aici încolo. Pentru că problema a fost România în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007", a explicat Vasilescu.