CUM răspunde Beijing-ul acuzaţiilor aduse de Congresul American

Beijingul i-a cerut luni Washingtonului să renunţe la prejudecăţi în legătură cu două companii chinezeşti pentru echipamente de telecomunicaţii, Huawei şi ZTE, apreciind că acestea nu reprezintă o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite ale Americii.

"Investiţiile companiilor chinezeşti de telecomunicaţii în Statele Unite reflectă beneficiul reciproc şi contribuie la sporirea relaţiilor economice şi comerciale sino-americane. Sperăm ca din respect faţă de adevăr Congresul SUA să pună capăt respectivelor prejudecăţi şi să acţioneze pentru depăşirea divergenţelor şi consolidarea acestor relaţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hong Lei, citat de Xinhua.

Potrivit unui raport al Comisiei pentru serviciile secrete în cadrul Congresului SUA, nu există garanţii că grupurile chineze acţionează independent de guvernul de la Beijing. În această situaţie, securitatea SUA ar putea fi subminată, iar comisia legislativă americană cere ca firmelor chinezeşti să li se interzică să semneze contracte şi să efectueze achiziţii pe teritorul SUA.

Huawei, creată de un fost militar, şi ZTE au negat constant orice legătură cu executivul de la Beijing, insistând că sunt companii exclusiv comerciale.

Cele două concerne de telecomunicaţii, prezente în numeroase ţări europene, au cooperări internaţionale bazate pe reguli ale economiei de piaţă, iar investitorii lor au demonstrat că acţionează pentru dezvoltarea relaţiilor economice sino-americane, a conchis purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
Sursa: Agerpres

Citeşte şi: ACUZAŢII: Doi giganţi chinezi din domeniul telecomunicaţiilor ameninţă securitatea SUA