Când vorbim de carne, ne gândim că este un aliment de bază în dieta nostru al tuturor. Ambalajul nu garantează întotdeauna că este potrivită pentru consum.
Mulți se întreabă cum își pot da seama dacă au în fața ochilor o bucată de carne proaspătă și sigură pentru consum.
Anumite indicii ne arată că aceasta este în regulă și că nu trebuie să ne facem griji pentru o posibilă indigestie.
Indicii în ceea e privește o bucată de carne proaspătă
Există câteva semne pe care le poți observa pentru a determina dacă carnea este potrivită pentru consum sau nu. Acestea sunt:
- Mirosul: Carnea proaspătă ar trebui să aibă un miros neutru sau ușor dulceag. Dacă detectezi un miros puternic și neplăcut, sau de putreziciune, ar putea fi un semn că este alterată.
- Culoarea: Carnea proaspătă ar trebui să aibă o culoare roșiatică sau rozalie, în funcție de tipul de carne. Dacă observi că carnea are o culoare închisă, palidă sau prezintă pete de culoare neobișnuite, ar trebui să fii precaut.
- Textura: Carnea proaspătă ar trebui să fie fermă și umedă la atingere. Dacă simți că este lipicioasă sau vâscoasă, este posibil să fie alterată.
- Aspectul: Verifică suprafața cărnii pentru semne de mucegai sau pârțuri. Secretiile excesive sau prezența unor lichide pot indica, de asemenea, că este alterată.
- Data expirării și condițiile de depozitare: Verifică data expirării de pe ambalaj și asigură-te că carnea a fost depozitată la temperatura recomandată și în condiții igienice. Dacă carnea a depășit data expirării sau nu a fost depozitată corect, ar trebui să eviți consumul ei.
Este important să fii atent la aceste semne și să nu consumi carne care prezintă indicii de alterare sau de proastă calitate. Așa, vei putea evita eventualele probleme digestive sau de sănătate.
Cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate
Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai îndoieli cu privire la prospețimea cărnii, este mai bine să nu o consumi. Aruncă bucata de carne pentru că, altfel, să riști să te îmbolnăvești. De asemenea, este întotdeauna o idee bună să achiziționezi carne de la surse de încredere. Trebuie să o prepari corect pentru a minimiza riscul de contaminare și alterare.
Într-o discuție la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a venit cu detalii importante. Acesta a explicat care sunt cele mai periculoase alimente atunci când sunt alterate.
Conform acestuia, riscul cel mai mare se găsește la produsele din carne. El a explicat că în ceea ce este riscantă carnea proaspătă.
„În primul rând produsele din carne. Carnea proaspătă, nu procesată termic, este destul de riscantă. Tot ceea ce înseamnă pastă de mici luată ca atare, fără să știm exact proveniența ei, carne tocată pe care nu o vedem tocată în fața noastră, tot felul de bucățele de carne alese și condimentate, marinate, de foarte multe ori maschează o alterare. Acestea sunt principalele probleme”, a spus acesta.
Temperatura este poate strica produsele din carne
Alexandru Cîrîc a făcut referire și la produsele din carne.
„Adică o carne procesată pe care am feliat-o, nu trebuie vândută mai multe zile, pentru că riscul de contaminare, contaminare încrucișată de la carnea proaspătă câteodată, sau contaminare din spațiul respectiv, și chiar riscul de alterare chimică, de oxidare a grăsimii, știți că grăsimea în contact cu aerul oxidează, râncezește. În momentul în care râncezește nu mai este sigură pentru consum”, a spus specialistul.
El a arătat că, atunci când un produs de carne stă la o temperatură de 12-13 grade, în loc să îl ținem la 2-5 grade C, crește cantitatea de azot ușor hidrolizată. Adică se strică.
Alexandru Cîrîc a mai spus că, de foarte multe ori, din păcate, omul alege pe baza prețului.
„Și lucrul acesta ne duce către «pieire». Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă, de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, colorant, aditiv, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, susține Alexandru Cîrîc.