Cum recunoaştem o fraudă financiară?

Bernard Madoff a pledat vinovat saptamana trecuta si a ajuns dupa gratii dupa ce a mentinut un sistem de frauda in care s-au aflat 50 de miliarde de dolari si care ar fi disparut. Chiar daca Madoff a ajuns la inchisoare, fraude de tipul celei pe care a practicat-o fostul sef al Nasdaq vor mai exista. In plus, modul in care acesta a operat, in mod sigur va dezvolta apetitul altor escroci care vor incerca sa atraga noi si noi victime. Cum recunoastem o astfel de frauda?  In primul rand, sche

Bernard Madoff a pledat vinovat saptamana trecuta si a ajuns dupa gratii dupa ce a mentinut un sistem de frauda in care s-au aflat 50 de miliarde de dolari si care ar fi disparut. Chiar daca Madoff a ajuns la inchisoare, fraude de tipul celei pe care a practicat-o fostul sef al Nasdaq vor mai exista. In plus, modul in care acesta a operat, in mod sigur va dezvolta apetitul altor escroci care vor incerca sa atraga noi si noi victime. Cum recunoastem o astfel de frauda?

 
In primul rand, schema lui Madoff, care nu era nascut ieri, este una „clasica” si cunoscuta sub denumirea de frauda „ponzi”, dupa numele lui Charles Ponzi, primul investititor care, in anii ’20, a obtinut profit utilizand banii altor investitori. Acest tip de operatiune se incadreaza in cateva tipare.

Promisiunea unui castig mare

Madoff a inceput sa opereze la inceputul anilor ’90 cu fonduri care l-ar fi ajutat sa obtina un randament situat intre 11 si 18%. Conform estimarilor, se pare ca randamentul ar fi ramas constant si in perioada crizei, motiv pentru care a atras atentia a numerosi investitori. In plus, ca fost sef al Nasdaq, Madoff se bucura de un prestigiu imens, fapt ce i-a si permis sa pacaleasca personalitati precum actotul Kevin Bacon, actrita Zsa Zsa Gabor, Lilliane Bettencourt (probabil cea mai bogata femeie din lume), sau institutii precum banca Santander, care i-a pus lui Madoff la dispozitie un fond de 2,33 miliarde de euro, care constituia un „fond specific de investitii”.

In astfel de operatiuni, cei care intentioneaza sa faca noi victime pot fi recunoscuti dupa faptul ca promit castiguri uriase, facute in urma investitiei unor sume mici de bani. Acestia aduc argumentul ca daca oferiti o suma mai mare, sumele castigate in urma „investitiei” cresc exponential. 

Exclusivitatea

Toate victimele lui Madoff au avut cel putin un lucru in comun: aveau senzatia ca fac parte dintr-un club exclusiv. Americanul a avut grija sa se ocupe de intretinerea acestei iluzii. Multi investitori care au vrut sa „investeasca” au fost refuzati sau pusi pe o lista de asteptare. Mai mult, Madoff organiza reuniuni private cu unii dintre ei pentru a crea o aura de mister seducatoare pentru victimele sale care aveau in urma acestor lucruri un sentiment de importanta si incredere.

„Word of mouth”

Pentru a atrage noi „investitori”, Madoff s-a folosit de celebra metoda „din gura in gura”, metoda prin care odata cu informatiile se transmite si increderea. De obicei, in momentul in care cineva adera la un astfel de „program”, este invitat sa-si informeze prietenii si familia pentru ca si acestia sa investeasca bani pentru a obtine castiguri uriase. Astfel, increderea unuia devine contagioasa, datorita relatiilor stranse existente intre oameni.

„Acum ori niciodata”

De cele mai multe ori, fraudorii aduc un argument care de cele mai multe ori este irezistibil: Acum este momentul pentru o investitie. Investiti acum sau niciodata! Acest lucru il fac pentru a nu va da timp de gandire sau pentru a nu incerca sa aflati mai multe informatii si de a nu fi, in consecinta, influentati de alte persoane.

Ce altceva mai trebuie sa stim?

Cei mai multi dintre escroci promit randamente de 10-15%. Acestea sunt imposibil de obtinut mai ales intr-o perioada in care Bursele sunt in dezechilibru. Mai mult, daca vi se spune ca aceste randamente sunt garantate, atunci va trebui sa va ridicati si mai multe semne de intrebare.

De obicei, escrocii sunt necunoscuti care se infiltreaza incet, prin metoda pasilor mici, in viata privata, fie printr-un cerc mai restrans sau mai larg de prieteni, fie prin asociatii sportive sau la locul de munca.

Deseori, acestia nu va dau detalii clare si concrete despre activitatile pe care le au si nici despre investitiile pe care se presupune ca le fac. Nu veti obtine niciodata informatii prin telefon sau prin mail. Singurele informatii pe care le veti obtine sunt in cadrul unor asa zise reuniuni la care, daca participati, va vor determina, asa cum spuneam mai sus, sa aveti senzatia ca faceti parte dintr-un club exclusiv.