Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune neurovasculară întâlnită frecvent și poate fi ischemic sau hemoragic. În cazul unui AVC ischemic, de departe cel mai întâlnit tip de accident vascular cerebral, o arteră care alimentează creierul se înfundă prin migrarea unui cheag de sânge sau a unei plăci de aterom, ceea ce face ca o parte din creier să nu mai primească sânge oxigenat. Celulele creierului sunt foarte sensibile la lipsa oxigenului și încep să moară. Pe măsură ce trec minutele, tot mai multe celule sunt distruse, până când, după câteva ore, leziunea se stabilizează și devine ireversibilă. AVC hemoragic apare atunci când un vas de sânge se rupe, producând o hemoragie în interiorul craniului, inundând cu sânge țesutul cerebral. Cum cutia craniană nu se poate extinde, sângele acumulat apasă pe structurile nobile și poate cauza leziuni grave, ireversibile.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală și este crucial ca pacientul să ajungă în cel mai scurt timp într-un serviciu de urgență, unde să i se poată oferi tratamentul specific, singurul care îi poate crește șansele de recuperare. În acest sens, este important ca accidentul vascular cerebral să fie recunoscut de la primele semne. Acestea sunt: asimetria feței (colțul gurii căzut într-o parte), imposibilitatea de a ridica ambele brațe la același nivel, stări de amețeală și pierderea echilibrului, dificultăți de exprimare (cuvintele nu pot fi pronunțate clar sau exprimarea este incoerentă).
Dacă ați observat oricare din aceste semne, apelați de îndată serviciul medical de urgență. Nu așteptați pentru a vedea dacă se îmbunătățesc simptomele, fiecare minut contează. Pe măsură ce trece timpul, crește riscul de producere a unor leziuni cerebrale ireversibile și de dizabilități.
Adresarea în urgență către un centru specializat poate permite medicilor să realizeze singurele manevre terapeutice prin care se obține dezobstruarea arterei blocate, în accidentul vascular cerebral ischemic acut: tromboliza, dacă pacientul ajunge la spital în fereastra terapeutică de 4 ore și jumătate, sau trombectomia, pentru care fereastra terapeutică poate fi mai mare, de până la 6 ore și chiar mai mult, în cazuri atent selecționate. Prima procedură realizează liza cheagului de sânge prin mijloace chimice, în vreme ce a doua metodă distruge blocajul mecanic, cu ajutorul unor catetere introduse în interiorul vasului. Beneficiile acestor tratamente sunt maxime atunci când timpul scurs de la producerea AVC este scurt, ceea ce face ca recunoașterea rapidă a semnelor de AVC să fie esențială.
Și pentru pacienții cu AVC hemoragic există posibilitatea de intervenție, în centrele specializate, în principal fiind vorba de intervenții neurochirurgicale pentru evacuarea sângelui revărsat la nivelul creierului. Și în acest caz, adresarea în urgență către un centru specializat este extrem de importantă.
Spitalul Clinic SANADOR, prin Compartimentul de Primiri Urgențe și Secția de Neurologie, este singurul spital privat din București care acordă tratament de urgență prin tromboliză intravenoasă pacienților ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, în absența contraindicațiilor.
29 octombrie este Ziua mondială a accidentului vascular cerebral, prilej de a informa populația cu privire la consecințele accidentului vascular cerebral și la importanța recunoașterii semnelor și simptomelor acestei afecțiuni neurologice, astfel încât pacientul să ajungă imediat într-un serviciu de urgență și să beneficieze de cel mai bun tratament.