Un accident vascular cerebral ischemic provoacă manifestări clinice evidente și este important ca acestea să fie recunoscute cât mai repede, pentru a se putea interveni cu ajutor specializat în cel mai scurt timp. Principalele semne ale unui atac cerebral sunt asimetria facială (persoana afectată are gura căzută într-o parte), imposibilitatea de a ridica ambele brațe la același nivel și dificultățile de vorbire.
Fiecare minut contează și poate face diferența între viață și moarte, de aceea pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la un Compartiment de Primiri Urgențe, pentru investigații și îngrijiri medicale de specialitate. Pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, medicii specializați în medicină de urgență vor realiza imediat investigațiile necesare – ecografie Doppler, tomografie computerizată, examen RMN sau angio-CT cu substanță de contrast. În acest fel, va fi identificat cu precizie locul în care s-a produs stenoza vasului de sânge și severitatea afecțiunii.
În funcție de indicațiile medicale, tratamentul pentru accidentul vascular cerebral ischemic poate presupune tromboliză intravenoasă, adică administrarea prin perfuzie a unor substanțe speciale, care dizolvă cheagul de sânge. Acest tratament trebuie să fie administrat sub atentă supraveghere medicală, pentru a evita complicațiile, iar efectul este benefic numai dacă pacientul ajunge la spital în primele 4 ore și jumătate de la debutul manifestărilor clinice.
Alte soluții terapeutice pot include intervenția endovasculară pentru extragerea cheagului de sânge și montarea unui stent care să mențină vasul dilatat, pentru a permite circulația sanguină normală. Trombectomia urmată de angioplastie cu balon și stent se realizează prin intermediul unui cateter introdus printr-o mică incizie într-un vas de sânge. Această procedură complexă este indicată în special pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic masiv, la care tratamentul prin tromboliză nu ar fi eficient.
După acordarea îngrijirilor medicale de urgență, pacientul va fi atent monitorizat timp de câteva zile, apoi va putea începe programul de reabilitare medicală. Aceste ședințe, recomandate de un medic specialist și personalizate pentru fiecare pacient în parte, sunt foarte importante pentru ameliorarea consecințelor nedorite pe care le poate avea un AVC. Cu cât tratamentul este oferit mai repede și completat de exercițiile indicate pentru reabilitate, cu atât sechelele neurologice vor fi mai mici, iar pacientul se va putea bucura în continuare de o bună calitate a vieții. Ulterior, programul de reabilitate medicală poate fi continuat și după externare, în ambulatoriu sau acasă, în funcție de indicația medicului.
Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București care dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe și care poate acorda tratament prin tromboliză intravenoasă în caz de accident vascular ischemic acut. De asemenea, la SANADOR se pot realiza și alte tratamente performante, minim invazive, în funcție de indicația existentă.
Pentru stabilirea unui diagnostic rapid și precis, esențial în cazul unei suspiciuni de AVC, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu echipamente medicale de ultimă generație pentru investigații imagistice complete, disponibile nonstop: RMN 3 Tesla, CT 128 slice, radiologie digitală, ecografii și analize medicale efectuate în regim de urgență, la patul bolnavului, cu ajutorul laboratorului tip point-of-care.