Cum recuperăm banii datoraţi de stat?

Ce ar trebui făcut în cazul în care statul are de restituit sau de rambursat o anumită sumă şi nu o face sau o face cu întårziere?Daniel Teodor - Brasov În primul rånd, statul nu restituie şi nici nu rambursează aceste sume decåt dacă este făcută o cerere cu privire la problemele respective. Astfel, primul pas pe care va trebui să îl faceţi este acela al întocmirii cererii. Această cerere va trebui să fie depusă într-un termen de maximum 5 ani de la data d

Ce ar trebui făcut în cazul în care statul are de restituit sau de rambursat o anumită sumă şi nu o face sau o face cu întårziere?
Daniel Teodor – Brasov

În primul rånd, statul nu restituie şi nici nu rambursează aceste sume decåt dacă este făcută o cerere cu privire la problemele respective. Astfel, primul pas pe care va trebui să îl faceţi este acela al întocmirii cererii. Această cerere va trebui să fie depusă într-un termen de maximum 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire. De asemenea, această cerere va trebui să cuprindă codul de înregistrare fiscală, suma şi natura creanţei solicitată a fi restituită, precum şi documentele necesare din care să rezulte că societatea comercială în cauză nu are datorii la bugetul statului. Alături de cerere va trebui să anexaţi o serie de documente din care să rezulte că suma respectivă a fost plătită la buget, pentru sumele plătite fără existenţa vreunui titlu de creanţă, precum şi copiile legalizate de pe hotărårile definitive şi irevocabile sau de pe decizii ale organelor jurisdicţionale sau administrative, după caz, pentru sumele stabilite prin acestea.

În cazul în care organul competent va considera că nu aţi depus suficiente acte pentru a se putea lămuri în ceea ce priveşte problema dumneavoastră, acesta vă va informa ce acte mai trebuie depuse şi vi le va solicita. În mod normal, termenul în care se va soluţiona cererea dumneavoastră de restituire este de 45 de zile.

Dobånzi calculate pentru rambursările întårziate

În ceea ce priveşte a doua parte a întrebării dumneavoastră, şi anume ce se întåmplă atunci cånd restituirea sau rambursarea se face cu întårziere, răspunsul este că se vor calcula dobånzi. Aceste dobånzi se vor calcula începånd cu ziua imediat următoare expirării termenului prevăzut după caz, pånă în ziua înregistrării, inclusiv, a operaţiunii de compensare şi/sau a operaţiunii de restituire ori rambursare a eventualelor diferenţe rămase după efectuarea compensării, în conturile bugetare corespunzătoare, cu excepţia impozitului pe venit. De asemenea, şi pentru plata dobånzilor va trebui depusă o cerere, care va trebui să cuprindă atåt datele de identificare a contribuabilului, cåt şi menţionarea cererii la care se referă solicitarea de dobånzi (inclusiv numărul şi data de înregistrare la organul fiscal sau data poştei, în cazul în care depunerea se face prin poştă).

În plus, şi felul impozitului sau taxei şi suma solicitată la restituire ori rambursare trebuie precizate în aceeaşi cerere depusă de solicitant.

45 de zile este termenul în care autorităţile competente trebuie să rezolve cererile de restituire a sumelor datorate contribuabililor

CERERE PENTRU DOBANZI

Pentru a primi dobånzile pentru sumele restituite cu întårziere de stat, este nevoie de depunerea unei cereri separate. Aceasta trebuie să cuprindă:

• datele de identificare a contribuabilului;
• specificarea cererii la care se referă solicitarea de dobånzi, cu indicarea numărului şi a datei de înregistrare la organul fiscal competent (eventual data poştei, în cazul depunerii prin poştă);
• felul impozitului sau taxei şi suma solicitată la restituire ori rambursare.