Producătorii de sfeclă de zahăr din Braşov spun că reuşesc să se menţină pe profit în ciuda majorării preţurilor la input-uri. Norocul e fabrica din Bod preia producţia direct din câmp şi le dă bani pentru irigaţii.

Chiar dacă rămân după achitarea cheltuielilor doar cu subvenţia pe hectar ca profit, agricultorii spun că măcar scapă de grija valorificării producţiei care este preluată integral, chiar din câmp, de fabrica de zahăr de la Bod, Braşov. În acest fel, aceştia nu mai sunt nevoiţi să investească şi în spaţii de depozitare.

”Cu desfacerea stăm bine că ne preia toată producţia fabrica de zahăr de la Bod chiar din câmp. Fabrica de la Bod are contracte să cumpere sfecla de pe vreo 2.500 de hectare în Braşov, plus de pe alte 5.500 de hectare în Covasna. Mai mult, ne finanţează integral să ne dotăm cu sisteme proprii de irigaţii”, a declarat pentru Agrointel, Mircea Dumitru, un producător din Braşov care cultivă sfeclă pe 100 de hectare.

”Desfacerea chiar nu mai este o problemă pentru noi pentru că vin cei de la fabrica Bod şi ne preiau producţia chiar din câmp. Din acest motiv sfecla este mai profitabilă decât alte culturi pe care le mai cultivăm pentru că nu avem nevoie să investim în spaţii de depozitare. Fabrica Bod ne ajută cu sisteme de irigaţii. Au venit la noi şi ne-au oferit bani să ne cumpărăm sisteme de irigaţii pe care să le plătim apoi în trei ani fără dobândă”, a spus, la rândul său, Radu Taus, un agricultor care cultivă 80 de hectare cu sfeclă tot în Braşov.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.