Într-o piaţă din ce în ce mai dificilă, micii fermieri caută soluţii pentru a merge mai departe. Unii aleg să colaboreze cu marii procesatori deoarece este cea mai la îndemână soluţie, iar astfel sunt siguri că au cui să livreze lapte. Mircea Pop este un astfel de exemplu. El şi-a înfiinţat ferma după Revoluţie, când a pornit la drum cu 10 vaci. A început să colaboreze cu Napolact în 2000. Astăzi, a ajuns la 90 de bovine şi 700 de ovine. Din efectivul de animale, 50 sunt vaci de lapte şi 400 oi de lapte. Ferma lui Pop este amplasată în județul Sălaj şi se întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare. În fiecare zi, Friesland Campina colectează de aici 1.000 de litri de lapte de vacă şi 250 de litri de oaie. Fermierul mai are în arendă încă 250 de hectare de păşuni. La ferma din Sălaj lucrează 5 persoane. Pop este mulţumit de colaborarea cu marele procesator, având în vedere că în fiecare zi îi ia marfa. Preţul cu care pleacă laptele de la ferma sa este de 1,3 lei pe litru pentru laptele de vacă, şi 2,6 lei pentru cel de oaie. În ceea ce priveşte investiţiile făcute, crescătorul de vaci susţine că la început a apelat la bănci, dar mai târziu a reinvestit profitul.
Profit de la automate
Un alt exemplu de fermier care se descurcă în contextul dificil al sectorului de lactate este Cristian Lungu. Acesta deţine o fermă 34 de bovine, din care 20 dau lapte. Ferma produce zilnic 400 de litri de lapte pe care îi vinde în cele trei automate care-i aparțin. „Afacerea cu lapte este profitabilă dacă ai o fermă lângă Capitală şi distribui prin intermediul automatelor“, a explicat Cristian Lungu. Fermierul spune că, în 2006, când a înfiinţat ferma, a investit 220.000 de euro în construcţia fermei şi în achiziționarea animalelor. Însă, cheltuielile au continuat: a investit 42.800 de euro în automatele cumpărate şi încă 11.000 de euro în alte aparate utilizate pentru răcirea laptelui. Pentru investiţii, s-a folosit şi de credite. În acest an, a accesat credite în valoare de 135.000 de euro pentru utilaje agricole, care-i sunt necesare și la ferma vegetală de 160 de hectare pe care o deţine în Ilfov. Pe 40 de hectare a cultivat triticale, pe 44 de hectare floarea-soarelui şi pe suprafaţa rămasă porumb, orz şi ovăz. Ferma de vaci, amplasată tot în Ilfov, se întinde pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi. Lungu vrea să mărească efectivul de vaci la 80, dar investiţiile recente nu-i permit deocamdată. „Nu ştiu când voi face acest lucru, având în vedere că de curând am accesat credite de sute de mii de euro“, a completat Cristian Lungu.
Extinderea activităţilor
Mihai Petcu, agricultorul care deţine cea mai mare fermă de vaci din împrejurimile Bucureştiului, face şi el bani din automatele pe care le deţine în mai multe zone din Capitală. Laptele de la automate îl aduce de la ferma din Pantelimon, care se întide pe o suprafaţă de 15 hectare. Aici sunt adăpostiți 300 de tăurași și 300 de vaci de lapte. De la cele din urmă, anul trecut, fermierul a obţinut de la fiecare 8.500 de litri de lapte. Pe lângă automate, din marfa produsă, Mihai Petcu livrează zilnic 3.500 de litri de lapte către marii procesatori din industrie.
Acesta spune că este nevoit să vândă la un preţ mic pentru nu a rămâne cu laptele nedistribuit. Petcu susţine că produce lapte cu costuri mai mari decât vinde. „Laptele pleacă de la poarta fermei cu un preţ între 0,8 lei şi 1,3 lei, dar în hipermarketuri ajunge la un preţ de 4 lei sau chiar mai mult“, a completat Petcu. În condiţiile în care preţul laptelui este unul foarte mic în România, fermierul susţine că subvenţiile îl ajută să supravieţuiască. Pe lângă subvenţii, antreprenorul a accesat şi fonduri europene.
Banii de la Uniunea Europeană au reprezentat o soluţie salvatoare pentru Petcu. El a accesat fonduri pentru un proiect în valoare de două milioane de euro, din care jumătate au fost bani nerambursabili. Suma a fost folosită pentru achiziţia de utilaje. Întrebat dacă ar mai încerca să obţină ajutor din partea Comisiei Europene, fermierul a spus că fondurile sunt din ce în ce mai greu de accesat din cauza noilor condiţii din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2020. Cu toate acestea, intenţionează să aplice pentru un proiect mai mic, de aproximativ 100.000 de lei.
Pe lângă automatele de lapte, Mihai Petcu a decis să transmită copiilor pasiunea sa pentru zootehnie. Așa a luat naștere „Ferma Animalelor“. Un loc unde copiii pot descoperi lucruri pe care nici la televizor nu le mai văd. Aici pot vedea cum arată oile, caprele, struţii sau căprioarele. Pe lângă activităţile de educare, Petcu a mai construit şi un restaurant.