Cum reuşeşte Apple să evite plata unor impozite de miliarde de dolari

Potrivit unui raport dat publicităţii de o comisie senatorială americană, Apple a profitat de lacune ale Codului fiscal american şi a folosit filiale din străinătate pentru a nu plăti impozite de miliarde de dolari în SUA

Ancheta a semnalat că Apple a creat în Irlanda două subsidiare care nu aveau angajaţi şi al căror unic scop era de a canaliza miliarde de dolari din câştigurile sale globale pentru a evita plata impozitelor în SUA.

La rândul său, Irlanda a subliniat, prin vocea vicepremierului şi ministru al afacerilor externe şi comerţului, Eamon Gilmore, că nu are nicio înţelegere cu această companie şi că sistemul fiscal irlandez este “foarte solid şi transparent”.

Felul în care a acţionat Apple “nu este o chestiune” care să apară ca o consecinţă a funcţionării sistemului fiscal irlandez, a subliniat marţi Gilmore.

“Este o chestiune provenită din sistemele de taxare din alte jurisdicţii. Este o chestiune care trebuie să fie abordată mai întâi în acele jurisdicţii şi, apoi, va trebui să fie stopată cu acorduri internaţionale, iar Irlanda este în întregime favorabilă”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze pentru canalul public RTE.

Deşi nu a acuzat Apple că ar fi încălcat dispoziţiile legale, raportul Senatului american a semnalat că aceasta ar fi folosit anumite tactici pentru a evita plata a zeci de miliarde de dolari între 2009 şi 2012. Potrivit parlamentarilor, tacticile companiei ridică întrebări asupra unor lacune din Codul fiscal din SUA

Comisia Europeană vrea să pună capăt artificiilor folosite de companii pentru a evita plata unor impozite
     
Abuzul de portiţe legale pentru a se evita plata unor impozite în cazul companiilor multinaţionale constituie un motiv de îngrijorare, a semnalat marţi Comisia Europeană, care a apreciat că această practică “trebuie să înceteze urgent”.

Michael Jennings, purtător de cuvânt al executivului comunitar, a evitat să comenteze cazuri individuale precum Apple, Amazon, Google sau Starbucks, criticate pentru că reuşesc să plătească impozite mai mici recurgând la filiale situate în alte ţări, unde se bucură de un regim fiscal mai favorabil, însă a precizat că este vorba de o “problemă majoră” pentru Comisia Europeană.
Sursa: Agerpres