Dezvoltarea vaccinului este un proces complex. Procesul studiului clinic durează în general 7 până la 10 ani înainte ca vaccinul să poată fi aprobat și lansat. Studiile pentru vaccinul Covid-19 au fost finalizate în doar 10 luni, scrie site-ul News24, explicând cum s-a reușit acest lucru.
”Grație a peste un deceniu de cercetări care s-au concentrat pe tehnologia vaccinului și alte coronavirusuri, dar și a fondurilor enorme, acest lucru a fost posibil”, a explicat Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea din Witwatersrand.
El a precizat că studiile clinice ale vaccinului Covid au fost realizate în așa fel încât vaccinurile să poată rezista controlului științific. „Și prin asta, vreau să spun că a abordat toate capcanele potențiale care ar putea exista și care ar putea avea drept rezultat părtinirea, într-un fel sau altul”.
Scopul studiilor clinice
Fără aceste încercări riguroase, pur și simplu nu ar exista niciun progres în știință, a adăugat Madhi. Dezvoltarea clinică a vaccinurilor implică următoarele faze distincte. Prima este testarea preclinică. Aceasta durează câțiva ani și implică animale precum șoareci sau maimuțe pentru a vedea dacă vaccinul produce un răspuns imun. Urmează apoi Trialurile clinice de Faza I, Faza II/III care presupun studii extinse.
Faza IV este ultima faza și include studii în derulare privind riscul și reactiile adverse odata ce vaccinul este distribuit.
În ciuda acestor faze care se desfășoară în paralel, nu înseamnă că au fost elminate teste de siguranță, a spus Madhi. „Intensitatea examinării studiilor vaccinulyui Covid este ceva care a fost fără precedent”, a spus el.
Există o serie de reglementări care guvernează capacitatea țărilor de a efectua studii și capacitatea oricărui investigator și companie de a efectua studii, a spus Madhi, iar aceasta este guvernată de instituții independente.
Totul a început cu SARS-CoV și MERS
„Acum zece ani, am avut virusul SARS-CoV și apoi am avut virusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS), care este un alt coronavirus. Astfel, putem spune că cercetarea vaccinului împotriva coronavirusurilor nu a început cu doar 10 luni în urmă”, a spus Madhi.
Vaccinurile pentru SARS-CoV și MERS nu s-au concretizat deoarece acele epidemii s-au stins. „Dar timpul necesar pentru a face această muncă preclinică a început așadar în ultimii 10 ani”, subliniază Madhi.
Schimbare de paradigmă în finanțare
În general, majoritatea riscurilor din studiile clinice sunt asumate de o singură companie, a spus Madhi. Dar, odată cu pandemia Covid, a existat o schimbare de paradigmă, „pur și simplu pentru că guvernele au spus:„ Trebuie să faceți cât mai mult în paralel, trebuie să mobilizați resurse și nu trebuie să vă faceți griji cu privire la bani”, a explicat Madhi.