Mircea Lucescu a fost arhitectul „Generaţiei de Aur” din fotbalul românesc. Cum a început totul?
Cum a apărut, de fapt, celebra „Generaţie de Aur” a fotbalului românesc? Mircea Lucescu a dezvăluit totul, explicând că strategia a avut bazele puse încă din anii ’80.
Antrenorul de legendă al fotbalului românesc a explicat că jucătorii tineri precum Hagi, Lăcătuş sau Balint au fost cei care au dus mai departe echipa naţională după 1984.
Au urmat apoi alţi jucători precum Răducioiu, Lupescu, Prunea. Mircea Lucescu indică şi faptul că ei au ajutat la ascensiunea echipelor de club, precum Dinamo Bucureşti.
Până atunci, era greu de lucrat, din cauza lui Valentin Ceauşescu, spune Lucescu. Imediat cum acesta nu s-a mai ocupat de Dinamo, echipa a câştigat Cupa şi Campionatul.
Apoi şi Steaua a devenit o echipă redutabilă, cu Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Lăcătuş, Balint şi alţii.
„Grupul de jucători care a dus mai departe echipa națională după 1984 au fost acei jucători tineri. Era Hagi, Lăcătuș, Balint. După am plecat în 86 după 4-0 cu Austria și în următorii doi ani au apărut Răducioiu, Lupescu, Prunea, l-am adus pe Lupu de la Galați.
Așa se și justifică ascensiunea lui Dinamo în perioada aia. Când Valentin nu s-a mai ocupat de echipă, în 1990 am câștigat și Cupa și Campionatul.
Până atunci era foarte greu. Se retrăgeau de pe teren, se juca până în minutul 97, ne mai dădeau doi jucători afară, era foarte greu.
Problema a fost după această perioadă. Au apărut la Steaua Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, extraordinari jucători. Plus Lăcătuș, Balint, cu Boloni lângă ei.
Ei au făcut o apărare foarte bună cu Iovan și Bumbescu, era și Belodedici”, a explicat Mircea Lucescu pentru Fanatik.
Steaua şi Dinamo, coloana vertebrală a naţionalei din anii ’90
În anii ’90, echipa naţională a României care a încântat o ţară întreaga era formată, în principal, din jucători de la Steaua şi Dinamo, spune Lucescu.
El indică şi ce greşeli s-au făcut ulterior. Nu s-a mai continuat cu aceeaşi strategie, nu au mai fost crescuţi jucători care să vină din urmă şi să-i înlocuiască pe Hagi şi colegii săi.
Au mai apărut jucători precum Adrian Mutu, spune Mircea Lucescu, însă mult prea puţini faţă de cât ar fi avut nevoie o naţională puternică.
Marele antrenor român a mai povestit şi cum naţionala juca meciuri în toată ţara, la Suceava, la Iaşi. Scopul era ca lumea să îi iubească pe jucători şi ei să se simtă iubiţi. Era extrem de important pentru moralul echipei.
„Toți vorbesc de Generația de Aur. În 1982 aveau toți 17 ani și erau cu mine la Câmpulung. Ai văzut la Câmpulung filmarea, erau toți de la Steaua. Belodedici, Balint, Rednic, Andone, Mateuț.
Care pe urmă toți au crescut, s-au adăugat cei de la Steaua și de la Dinamo și s-a făcut o echipă națională foarte puternică. În anii 90 aveam 10 jucători de la Dinamo în echipa națională, plus alți 5 promovați de mine. Lăcătuș, Balint, Belodedici.
Am jucat cu Japonia la Suceava, cu China la Iași. Îi plimbam prin țară să îi vadă lumea, să îi iubească. Să se simtă jucători importanți. După la Buzău le-am dat voie jucătorilor să plece la cluburle lor și am jucat doar cu cei de 18 ani cu Hagi, Mateuț, Balint.
După Campionatul European din 1984 când am jucat meciul revanșei golurile le-au marcat Lăcătuș și Hagi. Ei după au căpătat experiență. Dacă foloseam acea perioadă să mai ne ocupăm de alți juniori să vină cineva din spate, chiar dacă era greu de pătruns, nu ne-am ocupat și după a venit o cădere. A mai apărut Mutu, dar puțini jucători”, a mai povestit Mircea Lucescu.