Weekendul trecut a fost unul negru pentru România. Zece persoane și-au pierudt viața, iar alte 7 se zbat între viață i moarte după incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamț.

Cum s-a întâmplat tragedia din Neamț?

10 pacienți COVID-19 de la Terapie Intensivă au murit în urma unui incendiu cauzat de un injectomat defect. După această tragedie a putut afla, dacă nu știam până acum, cum se fac numirile în funcțiile de director de spital în România.

Pesedistul Ionel Arsene a numit la conducerea Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț un apropiat fără legătură cu medicina. Este vorba despre Lucian Micu, fost primar de Romanului, declarat incompatibil.

Cum s-a ajuns ca oameni fără o minimă legătură cu sistemul de sănătate să ajungă în fruntea unor spitale importante?

În timpul guvernului Dacian Cioloș (noiembrie 2015 – decembrie 2016), la inițiativa lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății la acea vreme, a fost dată o ordonanță de urgență care reglementa numirile managerilor de spitale.

Marea problemă a acelei ordonanțe a fost posibilitatea ca managerii de spitale să aibă și alte profesii decât cea de medic. S-a deschis astfel poarta intrării în managementul spitalului a unor ingineri sau economiști care n-au avut o zi de-a face cu actul medical, conform stiri365.net.

Cuplată cu descentralizarea administrativă din România și trecerea multor spitale în subordinea autorităților locale, ordonanța de urgență din 2016 privind managerii de spitale n-a făcut altceva decât să înrăutățească semnificativ calitatea actului managerial în spitale.

Pornind de la ordonanța Cioloș-Voiculescu din 2016, s-a ajuns astfel ca spitalele din România să fie conduse de incompetenți sau neavizați. Lucian Micu din Piatra Neamț e un exemplu tragic. Arsene și alți baroni ca el au primit astfel un instrument mult mai generos pentru a-și fideliza instituțiile medicale pe care le patronează, mai spune sursa citată.

VEZI DOCUMENTUL AICI