Ieri, cotaţia oficială a scăzut cu peste trei bani, până la 4,3222 lei/euro, după ce vineri atinsese maximul ultimelor 15 luni, de 4,3533 lei/euro, la mai puţin de 1,5 bani diferenţă de maximul istoric atins de euro în raport cu leul.

Leul a crescut ieri cu 1,4% faţă de euro, cea mai mare apreciere din decursul unei singure zile cunoscută după ianuarie 2009, după ce banca centrală a vândut euro prin două bănci comerciale, au declarat pentru Reuters trei traderi din bănci comerciale.

Banca Naţională a României, care a adoptat un regim de flotaţie controlată pentru leu, este posibil să fi vândut euro pentru a tempera presiunile inflaţioniste şi pentru a îi porteja pe debitorii cu venituri în lei, în condiţiile în care 60% din creditele ipotecare sunt în moneda europeană, a declarat Elisabeth Andreew, trader la Nordea Bank.

"Au existat zvonuri că banca centrală ar fi intervenit în piaţă în jurul nivelului de 4,35 lei/euro", a spus Andreew.

Şi polonezii au sărit în sprijinul monedei

Băncile Centrale din Europa de Est încearcă să echilibreze riscurile pe care le prezintă pentru economiile din zonă o creştere mai înceată în Europa de Vest, principalul importator de bunuri din Europa de Est, cu cele reprezentate de o monedă din ce în ce mai slabă, din cauza investitorilor care îşi retrag expunerile în aceste plasamente.

Banca centrală a Poloniei a intervenit de asemenea în sprijinul monedei naţionale.

Guvernatorul Marek Belka a atras atenţia săptămâna trecută că zlotul este decuplat de la fundamentele economice ale ţării, ceea ce îngreunează controlul asupra inflaţiei.