În urmă cu numai trei luni, Facebook era un dezastru pentru toți investitorii care au participat la IPO-ul de anul trecut. Față de prețul din IPO, Facebook consemna la începutul lunii iulie o pierdere de peste o treime, ceea ce era o catastrofă pentru cea mai așteptată companie de către investitorii de pe Wall Street. Numai că, ceva de science-fiction s-a întâmplat între timp, Facebook reușind să se umfle cu peste 100% în doar trei luni, în special datorită optimismului exacerbat alimentat de prognozele câtorva bănci, cele care au și participat la IPO-ul companiei în 2012.
Primul salt impresionant al acțiunilor Facebook a venit pe 25 iulie, cu ocazia rezultatelor financiare care au arătat primele câștiguri solide ale Facebook din publicitatea pe mobile, respectiv până la 42% din câștigurile totale. Practic, în acea ședință acțiunile Facebook au sărit cu aproape 30%, de la 26,51 dolari, la 34,36 dolari.
Pe 2 august, Facebook ajungea pentru prima oară să închidă peste prețul din IPO, de 38 dolari, mai exact la 38,05 dolari. După o perioadă de liniște și tranzacționare în această zonă, acțiunile Facebook reușesc să depășească și pragul de 40 dolari, pe 23 august, când au închis la 40,55 dolari. Deja părea o creștere prea rapidă, cu aproape două treimi în mai puțin de două luni.
Doar că între timp încep să curgă tot felul de prognoze în care mari case de analiști își modificau în asemenea fel estimările de parcă fuseseră orbi cu doar câteva săptămâni înainte. Și asta în condițiile în care Facebook nu raporta ceva ieșit din comun.
Pe 11 septembrie, Facebook reușește să atingă și 45 dolari. În paralel, analiștii de la Cowen & Co își îmbunătățesc radical prognoza privind prețul-țintă pentru Facebook, de la 29 la 53 dolari.
Urmează cei de la Citi, una din băncile care au intermediat IPO-ul Facebook, care vin o cu o modificare uluitoare a prețului-țintă, de la 32 la 55 dolari.
Cum ceea ce se umflă are nevoie de plămădeală, aceasta a venit imediat de la Goldman Sachs, o altă bancă de frunte participantă la IPO, care vineri (27 septembrie) a spus că-și majorează prognoza privind prețul-țintă al Facebook, de la 52 la 58 dolari.
Cu asemenea combustibil injectat în prognozele privind Facebook, acțiunile sale au ajuns să depășească și pragul de 50 dolari, închizând vineri la nivelul-record de 51,24 dolari.
Față de prețul din IPO, acum Facebook este cu circa 35% mai sus, grație unei creșteri cu 106,5% în ultimele trei luni!
Scump, scump, foarte scump…

Capitalizarea celei mai mari rețele de socializare din lume a ajuns astfel la aproape 125 miliarde dolari. Creșterea fulminantă a Facebook ce l-a propulsat pe CEO-ul și co-fondatorul său, Mark Zuckerberg până pe poziția 25 în topul celor mai bogați oameni ai planetei, cu o avere de 25 miliarde dolari, imediat în spatele rivalilor de la Google, Larry Page și Sergey Brin, care au 25,5 miliarde dolari, respectiv 25,1 miliarde dolari.
Și asta în condițiile în care în urmă cu un an, în septembrie 2012, Zuckerberg nici nu se mai afla în Top 100 cei mai bogați oameni ai planetei, întrucât acțiunile atingeau minimul de 17,7 dolari. Față de acel moment, averea lui Zuckerberg a crescut de aproape trei ori.
Rămâne de văzut cum va reuși Facebook să obțină câștiguri mulțumitoare pentru acționarii săi, în condițiile în care acum se tranzacționează la un multimplu de 232 câștigurile pe ultimele 12 luni.
Analiștii se așteaptă ca Facebook să își crească veniturile cu 44% în acest an și cu 32% anul viitor. Practic, Facebook se tranzacționează acum la circa de 54 ori câștigurile pe anul viitor.
În ciuda acestor multipli parcă nebunești, Facebook nu e cea mai scumpă acțiune din domeniu. Cel mai umflat preț îl are LinkedIn, care se tranzacționează la 938 câștigurile din ultimele 12 luni și la circa 112 ori câștigurile de anul viitor!