Ei se întâlnesc astăzi la prima adunare a creditorilor pentru a afla dacă există o listă, cine e trecut pe aceasta şi care sunt paşii pe care trebuie să-i facă în continuare.
Şi asta în condiţiile în care administratorul judiciar nu a urmat până acum niciuna dintre procedurile legale şi nu a făcut public niciun raport referitor la situaţia companiei Euro Habitat. Aceasta a intrat în insolvență în luna iunie a acestui an, în urma cererii unuia dintre clienţii careşi doreau banii înapoi. Cartierul Planorama ar fi trebuit să fie gata în vara lui 2007.
Firma, fără activitate, cheltuia zeci de mii lei pe benzină
În timp ce administratorul judiciar al companiei, Constantin Ion, de la firma Conexpert SPRL şi reprezentanţii Euro Habitat sunt de negăsit, fostul administrator al firmei, Florin Milos, acuză cheltuirea neresponsabilă a banilor încasaţi de la cei peste 400 de păgubiţi. "Lumina, apa şi alte utilităţi erau plătite din banii firmei, dar aceştia nu mai apăreau în contabilitate. Exista poprire pe conturi, aşa că noi luam banii şi-i plăteam din conturile noastre", povesteşte Milos.
În plus, potrivit lui, o parte din sume a fost cheltuită pentru maşini, care au fost apoi achiziţionate de diferiţi angajaţi, cu sume derizorii. Bonurile de benzină care apar în contabilitate arată cum "dispăreau" oficial diferite sume.
"În documentele din mai 2009, de exemplu, apar două bonuri de benzină în valoare de 300 de lei. Datele sunt consecutive, 18 şi 19 mai. Cum ar fi fost posibil să se consume un rezervor întreg într-o singură zi, în condiţiile în care nu exista niciun fel de activitate?", se întreabă Milos. Documentele arată că, numai în cinci luni, cele opt autoturisme ale firmei consumaseră benzină în valoare de aproape 25.000 lei. Acesta e numai un exemplu pentru felul în care a funcţionat Euro Habitat în perioada în care sute de cumpărători aşteptau nerăbdători să se mute în apartamentele achitate deja în mare parte.
Variantă: schimbarea administratorului judiciar
Daniela Neacşu, unul dintre avocaţii care reprezintă un grup de 220 de cumpărători spune că nici până acum nu au primit un raport cu situaţia financiară a companiei. "Au trecut deja termenele legale la care administratorul trebuia să fi emis rapoarte cu privire la starea companiei şi un tabel preliminar al creanţelor. Astfel, întâlnirea de mâine (marţi – n.r.) nu este legală", explică Neacşu.
Ea susţine că cei pe care îi reprezintă ar putea cere schimbarea acestui administrator, în condiţiile în care la data la care a fost numit el era suspendat "de pe 18 iunie, din motive de încălcare a eticii profesionale". Suspendarea era valabilă 3 luni.
600 de apartamente
au fost vândute în complexul Planorama de la lansarea acestuia, în 2005
CALENDAR
Cronica unui eşec de proporţii
- toamna lui 2005: directorul Euro Habitat Eitan Eldar anunţă un proiect de 1.100 de locuinţe în cartierul Doamna Ghica, cu o investiție de 70-90 milioane euro
- iunie 2006: are loc lansarea oficială, în prezenţa lui Neculai Onţanu. Primul bloc avea ca termen de finalizare vara lui 2007
- mai 2007: firma Peri România, care importă din Germania cofraje pentru construcţii, a solicitat în instanţă falimentul firmei turceşti de construcţii Yapitek SRL, antreprenorul Planorama. Primul motiv de întârziere a lucrărilor
- octombrie 2007: se anunţă un nou antreprenor, Danya Cebus
- 2009: numeroşi cumpărători încep să-şi ceară drepturile în instanţă, sătui de promisiuni
- aprilie 2009: Euro Habitat cedează toate drepturile şi obligaţiile către firma Rei Capital Real Estate SRL, al cărei administrator e tot Yaron Bone
- iunie 2010: Euro Habitat intră în insolvenţă, în urma deciziei judecătoreşti
EXPLICAŢII PUERILE
Administratorul judiciar caută finanţare Constantin Ion, reprezentantul administratorului judiciar.
Conexpert, este un personaj greu de contactat. Într-o declaraţie trimisă EVZ la finele lunii august el susţinea că depune eforturi pentru obţinerea de finanţări suplimentare în vederea reluării lucrărilor. "Am apelat la Piraeus Bank pentru ca instituţia să-şi completeze finanţarea promisă – banca a acordat până în prezent finanţare suplimentară de 1,2 milioane euro şi nu de 2,5 milioane euro cât s-a obligat", explică Ion.
Primul bloc nu poate fi locuit, deşi e aproape gata
În plus, el precizează că cei 100 de clienţi care au achitat deja 90% din suma totală a apartamentelor au şansa să intre în posesia unităţilor locative dacă vor achita şi restul de 10%. Clienţii au refuzat însă această variantă.
În prezent, blocul T3, care se află în cel mai avansat stadiu al execuţiei, nu poate fi predat pentru că nu are avizul pompierilor. Constantin Ion susţine că, pentru finalizare, mai este nevoie de "numai" 200.000 de euro, pentru punerea în funcţiune a lifturilor.
"Lipsa avizului de la pompieri nu e motiv ca să nu putem fi puşi în posesie. Ceva nu se leagă", se revoltă Florin Vasile, unul dintre cumpărători. Pe de altă parte, surse bancare spun că nici Piraeus nu mai este dispusă să finanţeze proiectul.
Banca a alocat până acum acestui proeict peste 12 milioane de euro. Lipsa lifturilor este doar una dintre problemele pe care se spune că le are blocul T3. Este deficitară alimentarea cu electricitate, gaze şi a celorlalte utilităţi.
În prezent, banca are ipotecă pe toate apartamentele. Peste 400 de familii aşteaptă de ani buni să se mute în blocurile din complexul Planorama. Printe păgubiţi se numără şi un fond de investiţii norvegian care a achiziţionat circa 200 de unităţi locative.