Atunci cand vrei sa inregistrezi muzica de pe un casetofon, pick-up sau magnetofon pe PC este bine sa ai la indemana un editor audio. Acesta are o multime de functii prin care sunt eliminate toate zgomotele nedorite aparute in urma inregistrarii in conditii improprii sau din cauza vechimii benzii. In plus, te poti juca cu diverse efecte, cum ar fi cele de ecou, ingrosarea si subtierea vocii, mixaj pe mai multe canale. La editarea audio exista, si la nivel de amator, niste programe foarte puternice. Cu toate acestea, editarea profesionala este incomparabil mai buna, fiind realizata si cu ajutorul tehnologiei hardware specializate. „Chiar daca programele de editare audio din ziua de astazi sunt
foarte puternice, la editarea hardware calitatea este mai buna, iar timpul mai scurt.”, explica George Calin, membru al formatiei muzicale DEMMO. Editorul de imagine este util mai ales cand vrem sa eliminam efectul de „ochi rosii”, sa scoatem sau sa adaugam imaginea cuiva intr-o poza, plus aplicarea a foarte multor efecte de stilizare. Niste programe interesante se pot gasi la https://www. adobe.com. La editarea video obtinerea efectelor de calitate superioara necesita echipamente foarte scumpe. Programele dedicate amatorilor se rezuma la cateva functii mai importante, precum cea de inregistrare sau mixare, iar numarul efectelor care pot fi obtinute este destul de restrans. De exemplu, Windows Movie Maker, editorul care vine inclus in Windows ME si XP, este mai potrivit pentru organizarea filmelor personale, decat pentru editarea lor. Alte programe de editare video pot fi descarcate de la https://www.divx.com/software sau https://www.mystikmedia.com.
Este recomandabil sa folosesti niste programe de compresie pentru ca pozele, filmele si muzica ta sa nu ocupe prea mult spatiu. Acestea pot micsora de aproximativ 20-30 de ori fisierele multimedia, cele mai cunsocute formate fiind MP3 (sunet) si MPEG (film) si JPEG (imagine). Principala insusire a programelor de compresie audio consta in eliminarea din fisiere a acelor sunete pe care urechea umana le percepe estompat sau chiar deloc. In functie de nivelul de compresie selectat, calitatea sunetului poate scade, dar aceste schimbari sunt insesizabile. Uneori, exista functii suplimentare cum ar fi cea de transformare a unui CD muzical in fisiere audio. Un astfel de program poate fi cumparat de la https://www.xingtech.com, iar altul poate fi descarcat gratuit de la https://www.rosoftengineering.com.
In cazul fotografiilor si filmelor este folosita aceeasi metoda, de data aceasta fiind extrase din imagine elementele pe care ochiul le percepe mai putin. Cat despre filme, pentru a ajunge la un nivel de compresie acceptabil, calitatea scade semnificativ. Cu ajutorul DivX-ului, accesibil la https://www.divx.com /software, un film de doua ore poate fi stocat pe un singur CD. Pentru poze, majoritatea editoarelor de imagine au si o optiune de compresie. Daca vrei sa treci dincolo de „granitele” pe care ti le impune PC-ul, cea mai buna solutie este sa tranferi pe un CD fisierele multimedia detinute. Programele de scriere a CD-urilor au posibilitatea de a crea albume foto si colectii de muzica si film. Cea mai practica functie este cea de scriere a fisierelor audio. Pe un singur CD pot incapea 180 de melodii compresate sau 70-80 de minute de muzica, in format clasic. In acest sens, pe langa programul care a insotit driverul de CD Writer, poti incerca si utilitarele de la https://www.stom pinc.com. La nivel de amator, e recomandabil sa nu cumperi programe de editare costisitoare, in conditiile in care versiunile gratuite sunt satisfacatoare pentru acest nivel. Bineinteles ca utilitarele gratuite nu sunt la fel de performante, dar poti oricand sa incerci niste versiuni demo ale programelor produse de catre firme consacrate, care au toate caracteristicile functionale, insa pentru un timp limitat.
Instrumente utile In universul multimedia
Audio:
· soft editare: Sound Forge (350$, www.soundforge.com), Cool Edit Pro (250 USD, www.syntrillium.com), Advanced Sound Recorder(30 USD, www.soundrecorder.net)
· soft auditie: WinAmp (gratuit, www.winamp.com), Windows Media Player (gratuit, disponibil in toate versiunile de Windows), FreeMP3 Player (gratuit, www.freewirep2p.com)
Video:
· soft editare: ACD VideoMagic (65 USD, www.divx.com), Windows Movie Maker (gratuit, disponibil in Windows Me si XP), DivX Codec (gratuit, www.divx.com)
· soft vizualizare: Windows Media Player (gratuit, disponibil in toate versiunile Windows), WinAmp (gratuit, www.winamp.com), RadLight (gratuit, www.divx.com), QuickTime Player (gratuit, www.quicktime.com)
Foto:
· soft editare: PhotoShop (609 USD, www.adobe.com), Image Broadway (69 USD, www.filestream.com), Firegraphic XP (50 USD, www.firegraphic.com)
· soft vizualizare: XnView (gratuit, www.xnview.com), ACDSee (50 USD, www.acdsee.com), PicViewer (20USD, www.anixsoft.com)