Reprezentanții băncii au anunțat astăzi că o să scadă dobânda cu un punct procentual, iar clienții nu vor mai fi obligați să achite principalul pe o perioadă de doi ani, ceea ce înseamnă o reducere cu 25% a ratei.
Reducerea de dobândă se va face pentru o perioadă de 6 luni iar clientul are posibilitatea ca după jumătate de an să solicite prelungirea facilităţii. Orice client OTP cu credite în franci elveţieni poate apela la bancă pentru ajutor fără a fi nevoit să aducă acte suplimentare cum ar fi dovezi că i-au scăzut veniturile, adeverinţă de şomaj sau altele.
Potrivit unui calcul al OTP, la un credit de 100.000 de franci luat pe 20 de ani, rata lunară scade cu aproximativ 100 de franci. Astfel, rata este compusă din 190 de franci principal(care nu va mai fi plătit timp de doi ani) şi 570 de franci dobândă. Cum impactul unui punct procentual în rată este de aproximativ 10% rezultă o diminuare a ratei lunare, cu tot cu eliminarea plăţii principalului de aproximativ 100 de franci elveţieni.. Portofoliul de clienţi cu credite în franci elveţieni al OTP ajunge la rpximativ 13.800 de oameni iar valoarea cumulată a creditelor reprezintă mai bine de 80% din portofoliul de credite ipotecare al băncii.
Ar mai da credite în franci
Reprezentanţii OTP văd măsurile actuale ca unele temporare ei apreciind că francul va reveni la o paritate de 1,3 faţă de euro în comparaţie cu 1,05 cât este în prezent.
“Nu putem exclude posibilitatea ca francul să rămână o soluţie bună. Creditele ipotecare sunt totuşi pe 20-30 de ani. Oricum nu recomandăm acum refinanţarea în euro deşi am avut clienţi care au făcut-o”, spune director adjunct retail OTP Bank. Mai mult decât atât, reprezentul OTP crede că acesta ar putea fi un moment potrivit pentru a lua un credit în franci elveţieni din moment ce "mai sus nu poate merge". În opinia acestuia nici dobânda LIBOR nu va urca foarte mult faţă de nivelul apropiat de zero la care se află în prezent pentru că banca centrală a Elveţiei nu fosloseşte neapărat instrumentul dobânzii pentru a gestiona politica monetară.