Armonia este valoarea principală după care să-ți construiești în ziua de astăzi viața, fie că e vorba de relația de cuplu, fie că e vorba de cum îți aranjezi camera ta preferată. Și dacă pentru arhitecți este de la sine înțeles cât de importante sunt proporțiile și cum influențează ele alegerea optimă a mobilierului, ei bine pentru noi, muritorii de rând, nu e atât de și nici la fel de simplu de aplicat. De cele mai multe ori ne îndrăgostim de o piesă frumoasă de mobilier când ne plimbam prin magazinele de mobilă, o cumpărăm și, o dată ajunsă în casă, efectul este sub așteptări –“parcă arăta mai bine când am văzut-o prima dată”.
Primul criteriu de luat în calcul ca să obținem efectul scontat și să evităm dezamăgiri este dimensiunea canapelei. Canapeaua este piesa de mobilier cea mai importantă când vine vorba de spațiile așa-zise sociale – acolo unde ne petrecem cel mai mult timp, relaxându-ne după o zi de muncă, stand de vorba cu mama, bând un pahar de vin bun în compania prietenilor. Din acest motiv dimensiunea acesteia este criteriul principal de alegere și este esențial să ținem cont de proporția de ocupare a camerei unde va fi amplasată canapeaua. Să evităm efectul de Guliver în Țara Piticilor. Pentru asta trebuie să existe un spațiu suficient de mare de jur împrejurul canapelei pentru a permite circulația și pentru a nu face să pară foarte mici celelalte obiecte din camera. Mai ales dacă optăm pentru achizitia unei canapele extensibile, care trebuie să permită să fie întinsă când are funcție de pat.
În cazul în care este prea mică față de dimensiunile camerei, există riscul să nu mai servească scopului pentru care o cumpărăm, să nu aibă loc suficiente persoane, și să “ dispară ” din peisaj.
Un living generos înseamnă o canapea extensibilă amplă, eventual tip colțar sau cu formă mai îndrăzneață. O abordare care ne ajută să dimensionăm corect este regula ca lungimea canapelei să fie aproximativ 2/3 din lungimea peretelui care este în spatele acesteia, chiar dacă nu este lipită de el. Ținem cont în același timp și pentru câte persoane alegem canapeaua extensibilă. Dacă peretele este foarte lung putem opta și pentru o canapea mai scurtă, iar pentru armonia spațiului putem poziționa câte o măsuță pe care punem câte o lampa decorativă de fiecare parte a canapelei.
Al doilea aspect important când vorbim despre dimensiuni este adâncimea canapelei, sau lungimea șezutului. Și aici trebuie ținut cont de mărimea camerei, astfel încât să nu “umplem” camera cu canapeaua extensibilă. Pe de altă parte libertatea de a alege dimensiunea adâncimii este mult mai mică, avem nevoie de un minim de 60cm pentru a sta comod pe canapea. Fără să exagerăm însă, pentru că nu vrem nici să ne atârne picioarele când ne așezăm pe ea, lucru care se întâmplă frecvent când șezutul e prea lung. La urmă urmei vrem canapea, nu divan.
Forma canapelei își pune și ea amprenta atunci când e vorba de a obține un design plăcut și balansat. Dacă la lungime și adâncime avem ca repere lungimea respectiv lățimea camerei, în cazul alegerii formei ținem cont de înălțimea camerei. O canapea cu spătar înalt, așezată într -o camera joasă, poate da senzația de supraîncărcare, de cameră ticsită de mobile. Este de preferat pentru camere joase să alegem canapele mai joase și cu spătar mai scurt – acest lucru ajută și la crearea senzației de camera puțin mai aerisită.
Linia canapelei poate fi angulară sau curbă. În funcție de mobilierul camerei în care este amplasată – putem alege o canapea cu linii moi, feminine, curbe, dacă mobilierul este preponderent cu unghiuri și linii drepte, pentru a sparge rigoarea acestora.
Cu puțină atenție, curiozitate și interes, elementele canapelei extensibile sau clasice îți pot transforma livingul într-un spațiu demn de cele mai exigente reviste de amenajari interioare – începând cu dimensiunile, forma, culoarea, textura și integrarea acestora în spațiul tău special. Acordă timpul necesar pentru a planifica aceste lucruri și satisfacția rezultatului final va fi pe măsura efortului depus.