Programul Prima Casă continuă, într-o formă ușor modificată care încurajează achiziționarea de locuințe noi. Cum, potrivit statisticilor, aproape o treime din români intenționează să își cumpere o locuință în următoarea perioadă, interesul pentru creditele acordate în cadrul programului guvernamental va fi, și de această dată, unul semnificativ.
Capital vă prezintă cele mai bune oferte ale băncilor, ierarhizate inclusiv în funcție de apetitul lor pentru credite și de nivelul plafonului de garanții ce le va fi acordat.
Într-un top simplu, exclusiv în funcție de Dobânda Anuală Efectivă (DAE), pe primele locuri s-ar situa bănci de dimensiuni foarte mici care nu vor putea acorda un număr substanțial de credite, având în vedere că alocarea garanțiilor se face în funcție de cota de piață.
Dobânda Anuală Efectivă, de altfel, variază foarte puțin de la bancă la bancă, având în vedere că formula de calcul a dobânzii este stabilită prin lege la nivelul maxim ROBOR la 6 luni+2%. Acesta este și pragul pe care îl practică patru din cele cinci bănci analizate de Capital. Doar CEC Bank are o dobândă egală cu ROBOR+1,95%.
Pe de altă parte, criteriile de selecție a unui credit prin Prima Casă nu trebuie să se oprească la DAE. Există diferențe uneori semnificative în ceea ce privește alte caracteristici. De exempu, Banca Românească este singura care nu percepe un comision anual, în timp ce BCR și ING cer 612 lei, iar CEC și OTP percep 562 de lei pe an.
O diferență importantă este și în privința garanțiilor acceptate de bănci pentru credit. Toate acceptă depozit colateral și garanția venită de la stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM(FNGCIMM), însă doar la OTP clientul poate veni și cu maximum trei codebitori.
De asemenea, doar două dintre cele cinci bănci luate în calcul de noi oferă o perioadă de grație la plata ratei. La BCR, această perioadă poate merge până la 18 luni, în timp ce la CEC Bank se oprește la doar șase luni.
Diferențe există și în ceea ce privește vârsta minimă de la care o persoană poate accesa împrumutul. În cazul BCR și CEC, vârsta minimă este de 18 ani, la OTP trebuie să ai minimum 19 ani, la Banca Românească 20 de ani, iar la ING 21 de ani.
Nu în ultimul rând, gradul de îndatorare acceptat de bancă diferă semnificativ de la creditor la creditor. Gradul de îndatorare reprezintă procentul din venitul disponibil care poate fi alocat pentru rată. Mai clar, băncile calculează cât reprezintă rata din venitul net disponibil al solicitantului de credit. Venitul net este obținut prin scăderea din veniturile demonstrate cu documente (adeverință de salariat sau altele) a unor cheltuieli minime de întreținere(între 100 și 200 de euro în funcție de bancă), dar și a celorlalte angajamente de plată către bănci sau IFN. CEC Bank este cea mai permisivă din acest punct de vedere și acceptă ca rata să ajungă la 70% din venituri, BCR se oprește la 65%, OTP la 60%, iar Banca Românească propune o marjă între 42% și 70%, în funcție de ratingul clientului.
Cu excepția ING, care a suprins piața majorând avansul la 10%, toate celelalte bănci impun un avans de minimum 5%, acesta fiind și principalul avantaj al programului guvernamental.
Accent pe locuințele noi
Potrivit ultimei forme a programului, locuințele noi, cele consolidate în ultimii 5 ani sau cele care vor fi construite sunt garantate cu 50% din valoarea creditului. Creditele pentru achiziția de locuințe noi sau consolidate merg până la 66.500 euro. Dacă locuințele consolidate sunt pentru prima oară diferențiate de restul locuințelor, în cazul locuințelor noi apare o diferențiere. Astfel, pe normele vechi locuințe noi erau considerate cele construite în baza autorizațiilor emise după 22.02.2010.
În cazul de față sunt considerate locuințe noi cele cu documente care atestă recepția lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului garantat, termen care se împlinește în ziua corespunzătoare din ultimul an, potrivit documentului.
Creditul maxim rămâne la 57.000 de euro. Dacă din suma maximă băncile erau despăgubite imediat de către stat cu 28.500 de euro în caz de neplată, acum despăgubirea scade la 22.800 euro. Ministerul Finanțelor crede că diferențierea garanțiilor va crește preferința pentru locuințele noi, potrivit strategiei „Prima Casă“, elaborată la finele anului trecut.Pentru locuințele ce urmea-ză a fi construite de către solicitanții de credit pe cont propriu, valoarea finanțării rămâne la 66.500 euro, iar pentru clădirile ridicate prin asociații valoarea se păstrează la 71.250 euro. Garanția băncilor rămâne la 50%. Locuințele construite de stat prin Agenția Națională pentru Locuințe sunt în continuare incluse în „Prima Casă“.
Aproape 20% dintre românii care locuiesc în orașele mari ale țării intențio-nează să cumpere o locuință în perioada următoare, în timp ce peste 10% dintre aceștia ar vrea să vândă sau să închirieze, relevă o cercetare de piață făcută publică de imobiliare.ro.
Diferența semnificativă dintre cerere și ofertă, care ani la rândul a avut un sens invers, dar și procentul total al celor care vor să facă o tranzacție, indiferent de tipul acesteia, arată că piața imobiliară a intrat pe un trend clar crescător. Semn al maturizării pieței, dar și al creșterii încrederii pe care consumatorul român o are în viitor este și faptul că prețul nu mai reprezintă un criteriu atât de important în alegerea unei locuințe. „De remarcat este și intrarea pieței într-o etapă de maturizare: cumpărătorii au tendința de a aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăți.
Pe de altă parte, printre semnele de maturizare a pieței se numără diminuarea importanței acordate de către clienți factorului preț (în favoarea zonei sau apropierii de facilități), dar și preferința sporită pentru locuințele noi, în detrimentul celor vechi…“, notează imobiliare.ro.