Cum să creșteți busuioc thailandez în grădină

Sursa: Dreamstime

Busuiocul thailandez (Ocimum basilicum var. thyrsiflora) este o plantă culinară, ușor de cultivat, cu frunze de un verde strălucitor, tulpini violet închis și flori mici, violet pal. Această plantă perenă erbacee este originară din Asia de Sud-Est. Frunzele sale comestibile sunt folosite în mod tradițional în bucătăriile din Asia de Sud-Est și oferă preparatelor o aromă și un gust picant, asemănătoare lemnului-dulce.

Busuiocul thailandez este o varietate de busuioc cu un gust si miros deosebite. De fapt, este un amestec de gust de busuioc cu anason, foarte puternic și stabil la temperaturi ridicate, potrivit TheSpruce.

Cum se plantează busuiocul thailandez

Plantele de busuioc thailandez sunt ușor de cultivat. Plantați semințele de busuioc cu aproximativ șase săptămâni înainte de ultimul îngheț din primăvară. Plantați răsadurile de busuioc thailandez în aer, când temperaturile solului sunt de aproximativ 21 de grade Celsius, iar temperaturile nocturne sunt constant de peste 10 grade.

Sămânța de busuioc thailandez se plantează într-un loc cu pământ umed, bine drenat și cu mult soare. De asemenea, puteți planta semințele sau răsadurile de busuioc thailandez în ghivece. Plantele de busuioc thailandez înfloresc începând de la mijlocul până la sfârșitul verii, în funcție de regiune. Smulgeți florile minuscule violet pentru a împiedica planta să depună semințe și a încuraja creșterea frunzelor.

Îngrijirea busuiocului thailandez

Plantele de busuioc thailandez cresc cel mai bine într-un loc care primește, zilnic, cel puțin șase ore de soare, în mod direct. În climatul foarte cald, planta preferă, parțial, soarele; alegeți un loc cu soare dimineața și cu umbră după-amiaza pentru a-l proteja în cea mai caldă parte a zilei.

Solul – Plantați busuioc thailandez într-un sol bogat, bine drenat, care reține bine umiditatea. Băgați compost organic în sol cu ​​câteva săptămâni înainte de plantare sau adăugați o parte de compost la două părți de amestec dacă îl creșteți în ghiveci.

Apă – Mențineți solul în care crește busuiocul thailandez cât mai umed, mai ales în perioadele fără precipitații. Puneți în pământul din jurul plantelor mulci organic, cum ar fi fân sau paie, pentru a menține umiditatea solului.

Temperatura și umiditatea – Busuiocul thailandez preferă condițiile calde și umede din regiunea asiatică. Așteptați până când temperaturile din timpul zilei ating peste 20 de grade, iar temperaturile nocturne sunt de peste 10 de grade. Recoltați busuiocul thailandez înainte ca temperaturile din timpul nopții să fie sub 9 grade.

Îngrășământul – Dacă plantați busuioc thailandez în pământ bogat, nu ar trebui să aibă nevoie de îngrășământ. Dacă doriți să aveți o creștere mai viguroasă, hrăniți planta cu îngrășământ echilibrat la fiecare câteva săptămâni pe toată durata verii. Acest lucru este benefic în special atunci când ciupiți plantele pentru a promova creșterea sau recoltarea frecventă.

Busuioc Thai vs. Busuioc Sfânt

Busuiocul thailandez este doar una dintre zecile de soiuri de Ocimum basilicum. Este adesea confundat cu busuiocul sfânt, cunoscut și sub numele de tulsi (Ocimum tenuiflorum).

În funcție de soi, busuiocul thailandez și busuiocul sfânt pot avea un miros similar cu al mentei, de piper sau de lemn dulce, dar plantele sunt două specii distincte. Ambele au marginile frunzelor ușor zimțate și flori mici, violet, dar busuiocul thailandez are tulpini violet închis, în timp ce busuiocul sfânt are tulpinile verzi.

Recoltarea plantei de busuioc thailandez

Recoltarea mai jos pe plantă poate inhiba creșterea. Recoltarea frecventă, la fiecare două zile, va încuraja o regenerare mai bună a plantei.

Păstrați busuiocul thailandez punând capetele tulpinii într-un pahar cu apă, apoi acoperiți paharul cu o pungă de plastic transparentă. Păstrați paharul la temperatura camerei, deoarece refrigerarea dăunează frunzelor de busuioc. Schimbați apa la fiecare câteva zile și folosiți-o după cum este necesar.

Cum să creșteți busuiocul thailandez în ghivece

Busuiocul thailandez crește bine în ghivece. Puneți o singură plantă într-un ghiveci cu găuri pentru drenaj. Utilizați un ghiveci din plastic sau ceramică aerată, deoarece materialele poroase, precum teracota, vor face ca pământul să se usuce prea repede.