Cum să creșteți și să îngrijiți lavanda în propria curte

lavanda frantuzeasca

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum să creșteți și să îngrijiți lavanda franțuzească în curtea voastră. Această plantă liniștitoare, în culori superbe, poate înflori în orice curte, dacă beneficiază de îngrijirea corespunzătoare.

Lavanda franțuzească, sau Lavandula dentata, este o plantă frumoasă, cunoscută pentru parfumul calmant și florile violet pastel. Aceste plante mediteraneene sunt populare în grădinile din întreaga lume.

Mirosul calmant al lavandei franțuzești este folosit frecvent în uleiuri esențiale și parfumuri. Deși levănțica franțuzească este o poreclă pentru un alt tip de lavandă, Lavandula stoechas este cel mai frecvent folosită pentru a descrie Lavandula dentata.

Este o plantă care se descurcă bine în condiții însorite și uscate

Spre deosebire de alte tipuri de lavandă, cea franțuzească are frunze cu margini festonate, zimțate și o culoare texturată, gri-verde.

Este o plantă care se descurcă bine în condiții însorite și uscate și este foarte rezistentă. Iată cum să cultivi și să îngrijești lavanda franțuzească în propria curte, potrivit sfaturilor oferite de Realsimple.

Condiții de creștere pentru lavanda franțuzească

Lavanda franțuzească înflorește în condiții însorite, uscate, cu sol alcalin. Plantele au nevoie de sol bine drenat și multă lumină solară. Florile violet pastel apar pe tot parcursul anului în regiunile calde și din primăvară până în toamnă la temperaturi mai reci.

„Cel mai însorit colț al curții este locul în care planta va fi cea mai fericită”, spune horticultorul Nathan Heinrich. „Lavanda franțuzească nu are nevoie de umbră, dar poate tolera umbra de dimineață, atâta timp cât primește mult soare după-amiaza.”

„Cu îngrijirea potrivită, tăierea anuală, soare și udare minimă, plantele de lavandă pot rezista cu ușurință până la 15 ani sau mai mult”, spune Heinrich. Lavanda franțuzească este o plantă puternică și poate rezista ani de zile în condiții însorite și uscate.

Solul și fertilizarea

Când o plantați, utilizați sol neutru sau alcalin, cu nutrienți săraci. Acest tip de lavandă nu se descurcă bine în pământ bogat în nutrienți, așa că fertilizarea nu este necesară. Dacă vă temeți că solul are nevoie de mai mult drenaj, adăugați mulci din pietriș în partea de sus.

Plantați levănțica primăvara, înainte de căldura verii, dar după înghețul iernii. De asemenea, puteți planta lavandă franțuzească toamna, dacă locuiți într-un climat blând, cu ierni calde.

Cea mai mare amenințare

Deoarece aceste plante violet se descurcă cel mai bine în condiții uscate, trebuie să udați planta la câteva săptămâni, până când apar florile. Cea mai mare amenințare la adresa lavandei franțuzești este putrezirea rădăcinilor, așa că evitați udarea excesivă și plantați-o în sol uscat, bine drenat.

„Udarea excesivă pe timpul verii este, cu siguranță, ceva de evitat”, spune designerul Michele Chambliss. „În zonele cu precipitații abundente, plantarea pe un mulci de pietriș ar putea ajuta la drenaj. Rădăcinile de lavandă așezate în pământ cald și umed pot putrezi”, avertizează el.

Odată ce plantele au prins rădăcini și înfloresc, nu va trebui să le udați decât dacă vă confruntați cu secetă extremă.

Dăunători și boli comune

Lavanda franțuzească este rezistentă la mulți dăunători. Udarea excesivă și condițiile umede pot duce la putrezirea rădăcinilor, așa că udați cu moderație și numai atunci când plantați prima dată planta sau în condiții de căldură și secetă extreme. Dacă frunzele de lavandă sunt ofilite, cad sau sunt galbene, reduceți udarea și lăsați solul să se usuce.

Mucegaiul este o altă problemă care poate apărea în climat umed sau cu sol umed. Asigurați-vă că aveți un sol bine drenat și evitați udarea excesivă pentru a preveni mucegaiul. Dacă plantele au un praf alb sau gri pe frunze, folosiți un fungicid organic sau ulei de neem pentru a elimina mucegaiul.