Cum să crești castraveți în ghivece?

Dacă ai crezut că cultivarea castraveților nu este posibilă decât în grădina cu legume, te-ai înșelat.

Se poate obține o recoltă grozavă de castraveți din plantele care cresc în recipiente, alegând soiurile potrivite și plasând ghivecele în locația ideală, potrivit Homesandgardens.

De ce să crești castraveți într-un ghiveci?

Cultivarea castraveților în ghiveci deschide oportunități neașteptate pentru persoanele care nu au grădini mari de legume.

Cu puțină viziune, oricine nu are mult spațiu se poate bucura de experiența plină de satisfacții de a cultiva și recolta castraveți, fie într-o grădină mică de legume, fie pe o terasă sau pe balcon.

Cultivarea castraveților în ghiveci

Există câțiva factori importanți de luat în considerare atunci când planificați să creșteți castraveți în ghivece.

Alegerea unui soi potrivit de castraveți pentru cultivarea în ghiveci va fi esențială, împreună cu alegerea ghiveciului, tipul de sol, locația și rutina de îngrijire pe tot parcursul sezonului.

1. Varietate

Există multe tipuri diferite de castraveți pe care îi puteți cultiva. Castraveții de tufiș produc plante mai mici și sunt mai potriviți pentru cultivarea în ghivece – la fel și soiurile care cresc fructe mai mici.

Dacă creșteți soiuri de castraveți mai mari, atunci va fi nevoie de un recipient mai mare.

2. Alegeți tipul corect de ghiveci

O parte esențială a creșterii cu succes a castraveților în ghiveci este alegerea unui recipient suficient de mare. Orice recipient ales trebuie să aibă o dimensiune de cel puțin 18 litri și să aibă găuri la bază pentru drenaj.

Ghivecele trebuie să fie mari, deoarece castraveții sunt plante care dezvoltă sisteme mari de rădăcină pentru a-și susține vrejul cu creștere rapidă.

Ghivecele pot fi din teracotă, ceramică, lemn, plastic sau din material textil – iar alegerea va avea un impact asupra udării. De exemplu, vasele de teracotă se vor usca mult mai repede decât cele din plastic.

3. Pământul

Un pământ de bună calitate va preveni putrezirea rădăcinilor. Umpleți recipientul ales cu un amestec bun de pământ de ghiveci multifuncțional sau de legume. Solul trebuie să fie fertil și bine drenat – și puteți adăuga puțin compost de grădină și îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă, pentru a oferi nutrienți suplimentari.

Evitați reutilizarea pământului vechi, de la alte jardiniere, și nu folosiți niciodată pământ de grădină pentru a umple ghivece, deoarece va fi prea umed și riscați ca plantele de castraveți să putrezească.

Un pământ de ghiveci 100% fără turbă, care conține micorize, nucă de cocos și extract de yucca oferă nutrienții necesari pentru ca legumele să prospere

4. Locația

Castraveții sunt plante cărora le place multă căldură. Sunt culturi ideale pentru a crește în interior, într-o seră, sau chiar într-o cameră unde există mult soare.

În zonele mai calde, castraveții pot crește cu succes afară, unde se pot bucura de soarele fierbinte al verii. Asigurați-vă că plasați recipientul într-un loc însorit și adăpostit, unde castraveții pot obține temperaturi constante de 18-20 de grade Celsius

castraveti
SURSA FOTO: Dreamstime

5. Udarea

Castraveții care cresc în ghivece vor necesita mai multă udare decât plantele crescute în pământ.

Culturile pot epuiza rapid toată umiditatea din sol, mai ales atunci când sunt cultivate în interior, așa că trebuie acordată o atenție deosebită udării plantelor. Plantele pot avea nevoie de udare zilnică pentru a menține solul umed pe timpul verii.

Solul trebuie să fie umed, dar nu înecat în apă. Lăsând solul să se usuce, fructele devin amare.

Verificați în mod regulat nivelul de umiditate la câțiva centimetri sub suprafață atunci când udați plantele și udați întotdeauna solul, și mai puțin decât frunzișul, pentru a evita bolile fungice, cum ar fi mucegaiul.

6. Hrănirea

Castraveții sunt plante care au nevoie de fertilizare regulată, deoarece pot folosi toți nutrienții disponibili în sol. Adăugarea unui îngrășământ echilibrat cu eliberare lentă atunci când plantați poate furniza nutrienții necesari.

Un îngrășământ lichid care conține azot și are un conținut ridicat de potasiu, cum ar fi cel pentru cultivarea roșiilor, ar trebui folosit pentru a fertiliza castraveții la fiecare două săptămâni, când plantele încep să înflorească și să dea roade. Lipsa hrănirii poate fi motivul pentru care frunzele castraveților devin galbene și plantele au performanțe slabe în recipiente.