Din păcate, mucegaiul acumulat în interiorul aparatului de aer condiționat poate duce la mirosuri și probleme de sănătate și poate afecta eficacitatea acestuia.
Cu toate acestea, problema poate fi eliminată cu instrumentele și echipamentele de siguranță potrivite.
Iată cum puteți să curățați mucegaiul din aparatul de aer condiționat și când ar trebui să apelați la profesioniști, conform The Spruce.
Semne că aerul condiționat are mucegai
Mucegaiul din aparatul de aer condiționat poate fi evident sau, din contră, bine ascuns. Iată câteva semne la care trebuie să fiți atenți.
Semne vizuale: petele albe, verzi, galbene sau negre ar putea fi un semn că aparatul are mucegai. Căutați aceste pete în jurul bobinelor, căptușelii de izolație sau tăvii de scurgere – oriunde se adună umezeala.
Filtre neclare: dacă filtrul de aer al aparatului are o textură neclară, ar putea fi din cauza mucegaiului.
Mirosuri de mucegai: Mucegaiul are un miros înțepător. Dacă observați că aceste mirosuri ies din orificiile de ventilație la scurt timp după ce porniți aparatul, este posibil să fie infestat cu mucegai.
Reacții alergice: dacă aveți simptome respiratorii sau congestie, fără un motiv aparent, verificați aparatul. Aceste simptome ar putea fi o reacție alergică la mucegai.
Cum să curățați mucegaiul din aparatul de aer condiționat
Pentru a curăța mucegaiul din aparatul de aer condiționat, veți avea nevoie de o mască, mănuși, șurubelniță, un aspirator sau câteva cârpe, două sticle cu pulverizator și înălbitor sau oțet alb. S-ar putea să aveți nevoie și de un filtru de aer nou.
Înainte de a începe curățarea, asigurați-vă că purtați o mască și mănuși.
Opriți aparatul
În primul rând, scoateți aparatul din priză.
Scoateți grătarul și părțile laterale
Folosiți o șurubelniță pentru a scoate grătarul din partea din față a unității. Apoi scoateți partea de sus și din spate a unității. Dacă nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru, consultați instrucțiunile producătorului.
Verificați filtrul
Localizați filtrul de aer – dacă este infestat cu mucegai, cel mai bine este să îl aruncați imediat. Filtrele de aer de schimb sunt la prețuri accesibile și pot fi achiziționate de la orice magazin de specialitate.
Curățați unitatea
Dacă există frunze sau alte resturi pe partea inferioară sau pe părțile laterale ale aparatului de aer condiționat, utilizați un aspirator pentru a le curăța. Alternativ, puteți folosi câteva cârpe umede pentru a îndepărta murdăria sau resturile.
Preparați soluția de curățare
Puteți face o soluție de curățare fie cu înălbitor, fie cu oțet alb. Dacă utilizați înălbitor, adăugați o cană la un litru de apă, apoi turnați-l într-o sticlă cu pulverizator. Nu trebuie să diluați oțetul înainte de a-l folosi – doar turnați-l direct într-o sticlă cu pulverizator.
De asemenea, puteți utiliza un dispozitiv de îndepărtare a mucegaiului.
Pulverizați soluția și apoi clătiți
Pulverizați soluția de curățare peste orice suprafață afectată de mucegai și asigurați-vă că evitați să ajungă pe piesele electrice. Lasăți să acționeze timp de 20 până la 30 de minute.
Clătiți soluția de curățare și mucegaiul prin pulverizare cu apă proaspătă. Uscați cu o cârpă curată dacă este necesar.
După ce s-a uscat, reasamblați unitatea de aer condiționat și porniți-o din nou.
Cum să preveniți apariția mucegaiului
Păstrați grătarele și orificiile de ventilație cât mai curate. Excesul de praf de pe ele poate înfunda orificiile, provocând apoi acumulări de umiditate.
Înlocuiți filtrele în mod regulat, atât pe cele din casă, cât și pe cele de afară
Porniți aparatul mai des – asta menține aerul în mișcare în interiorul unității și împiedică instalarea sporilor de mucegai.
Dacă locuința se află într-un mediu foarte umed, luați în considerare un dezumidificator pentru a reduce umiditatea care ar putea ajunge în aparatul de aer condiționat.
Când trebuie să apelați la un profesionist
Deși puteți îndepărta singur mucegaiul din aparatul de aer condiționat, aceasta nu este o soluție pe termen lung. Dacă mucegaiul revine după curățarea inițială, apelați la un profesionist.