Nu porniți ventilatorul

Ventilatoarele sunt de mare ajutor pentru curățarea dușului. Aerul umed rămas în baie în timpul și după duș contribuie la depunerea murdăriei, prafului, particulelor de săpun pe pereții dușului, cadă și perdea. Ventilatorul ar trebui să poată mișca suficienți metri cubi pe minut (CFM) pentru a evacua rapid aerul umed, scrie Homedit.

Porniți ventilatorul în timpul dușului și timp de o oră după aceea pentru a elimina umezeala din baie. Instalați un temporizator pentru a preveni funcționarea continuă. Porniți ventilatorul când curățați dușul pentru a evacua gazele chimice și deschideți fereastra, dacă o aveți.

Nu uscați bine dușul după fiecare utilizare

Lăsarea picăturilor de apă provoacă lipirea murdăriei și a prafului, în special pe chitul de faianță. Mucegaiul se înmulțește pe praful umed. În cele din urmă, va începe să crească pe chitul de faianță și perdele de duș. Utilizați o racletă sau o cârpă pentru a șterge pereții, ușa, perdeaua și podeaua dușului după fiecare duș.

Apa care pătrunde pe gips-carton și pe elementele de cadru provoacă creșterea mucegaiului și, în cele din urmă, putrezirea. Uscarea și curățarea regulată a dușului economisește banii dați pe reparații costisitoare.

Amânați curățarea

Ignorarea curățării dușului până când acesta devine foarte murdar face treaba mai dificilă. Murdăria și mucegaiul sunt mai greu de îndepărtat. Stabiliți un program regulat de curățare și respectați-l.

Folosiți produse de curățare abrazive și substanțe chimice dure

Este tentant să folosești substanțe chimice mai puternice și să freci mai intens pentru a curăța suprafețele foarte murdare. Agenții de curățare abrazivi și periile rigide deteriorează chitul pentru plăci. Apa se poate scurge apoi în spatele plăcilor și poate deteriora gips-cartonul sau poate slăbi adezivul care ține faianța.

De asemenea, agenții de curățare abrazivi zgârie împrejurimile căzii și ușile de la duș. Suprafețele zgâriate rețin mai multă murdărie și umezeală, făcând curățarea viitoare mai dificilă.

În plus, inhalarea substanțelor chimice dure este un risc pentru sănătate. Folosiți-le doar ca ultimă soluție. Începeți cu oțet și bicarbonat de sodiu, detergent de vase sau produse blânde. Nu folosiți săpun. Va adăuga reziduuri amestecului de murdărie deja existent și va încuraja creșterea mucegaiului.

duș
SURSA FOTO: Dreamstime

Ignorați lucruri importante

Când ștergeți sau curățați pereții și ușile de la duș, nu ignorați robinetul, capetele de duș, duzele, scurgerile, rafturile pentru săpun și suporturile pentru șampon. Toate acestea au zone în care murdăria, mucegaiul și depunerile de calcar nu sunt vizibile. Cu cât sunt lăsate mai mult, cu atât vor fi mai dificil de curățat.

Nu preveniți mucegaiul

Ignorând creșterea mucegaiului până la următoarea curățare nu este un obicei sănătos. Poate fi controlat prin pulverizare săptămânală a a dușului cu o soluție slabă de înălbitor (o parte de înălbitor la zece părți de apă).

Pulverizați și lăsați să stea aproximativ 20 de minute, apoi clătiți și uscați cabina de duș.