Cum să curățați corect acest compartiment al frigiderului. Orice gospodină știe că frigiderul poate deveni o sursă de bacterii dacă nu este curățat periodic. Nu e nevoie ca aparatul să capete un miros neplăcut pentru a-l dezgheța și igieniza. Se întâmplă adesea ca, din grabă sau din neatenție, dozatorul de apă al frigiderului să treacă neobservat. Curățarea acestuia nu este o opțiune, ci o necesitate pentru buna funcționare frigiderului și, mai important, pentru asigurarea sănătății celor care savurează un pahar de apă.
Ideal ar fi să curățați frgiderul, de sus până jos, o dată pe lună
Ideal ar fi ca rafturile din frigider să fie curățate o dată pe săptămână. Pentru o astfel de operațiune rapidă, procesul este simplu. Se începe cu raftul de sus și, prima dată, cu scoaterea produselor din frigider. Apoi, se pulverizează rafturile cu o soluție de curățare făcută din o parte oțet alb și o parte apă. Important: rafturile frigiderului se șterg cu o lavetă umedă, din microfibră. Evitați să folosiți bureții de vase.
La o curățare profundă a frigiderului (ideal ar fi o dată pe lună), trebuie scoase din aparat toate rafturile și sertarele. Acestea se spală, pe rând, în chiuvetă, cu apă fierbinte și detergent. Și aici se va folosi o lavetă umedă, din microfibră.
Apoi, în timp ce rafturile se ususcă, se șterg pereții și ușa frigiderului. După ce toate rafturile și sertarele s-au uscat, se pun la loc în frigider.
Cum să curățați dozatorul de apă al frigiderului
Începeți cu elementele esențiale: oțet alb distilat, un bol, o cârpă moale, o perie blândă sau un curățător de țevi, o șurubelniță, o pâlnie mică și un prosop. Apoi, opriți supapa de alimentare cu apă a frigiderului, aflată sub chiuveta din bucătărie sau în interiorul frigiderului. Alternativ, puteți opri alimentarea cu apă a casei.
Următorul pas este deconectarea unui capăt al conductei de apă a dozatorului: tubul de cupru care duce la rezervorul dozatorului. Cu ajutorul unei pâlnii, turnați oțetul în tub și lasați acidul să dizolve depozitele minerale timp de cel puțin 10 minute. Apoi, puneți un recipient sub duza dozatorului și apăsați butonul, lăsând soluția de oțet să se scurgă.
La sfârșit uscați bine fiecare parte curățată
Urmează să înmuiați o cârpă moale în oțet și înfășurați-o în jurul duzei dozatorului timp de câteva minute, apoi folosiți o perie blândă sau un curățător de țevi înmuiat în oțet. Frecați cu atenție interiorul duzei dozatorului. Dați drumul la apă, porniți alimentarea cu apă a frigiderului și treceți apa prin dozator până când mirosul de oțet dispare. Nu treceți cu vederea suprafețele din jur, iar la sfârșit uscați bine fiecare parte curățată. Dozatorul de apă din frigider va fi foarte curat, iar apa pe care o veți bea din el va avea un gust proaspăt.
Măsuri de precauție pentru curățarea dozatorului de apă
Siguranța este importantă atunci când aveți de-a face cu orice aparat electric, iar frigiderul nu face excepție. Așadar, scoateți ștecherul frigiderului din priză înainte de a începe curățarea. Oțetul alb poate face frigiderul să strălucească, dar, din păcate, este iritant. Aveți grijă să nu intre în contact cu pielea sau ochii!
Dacă curățați un frigider foarte murdar (mucegaiul se simte bine în frigider), veți avea nevoie de ceva mai puternic decât oțetul și detergentul de vase. Luați un castron de plastic și puneți în el apă fierbinte și detergent de vase. Cu o lavetă curată ștergeți toată murdăria. Puteți să dați un retuș final și cu oțet pentru a elimina mirosurile. Lăsați frigiderului suficient timp să se usuce înainte de a depozita în el orice aliment, potrivit HouseDigest.