În general, acest tip de chiuvetă nu va rugini și poate fi reciclată în alte articole metalice.

Chiuvetele din oțel inoxidabil au multe calități extrem de apreciate, dar mineralele din apa dură și curățarea necorespunzătoare le pot face să se păteze foarte ușor.  Cu puțin timp și effort, chiuveta de oțel inoxidabil poate avea din nou aceeași strălucire ca a altor obiecte din oțel inoxidabil.

Cât de des trebuie să curățați o chiuvetă din oțel inoxidabil

Potrivit The Spruce, chiuvetele de bucătărie trebuie curățate după fiecare utilizare la prepararea alimentelor pentru a îndepărta orice bacterie și particule de alimente care pot rămâne pe suprafață. O curățare mai profundă ar trebui să se facă aproximativ o dată pe săptămână.

Clătiți bine

Folosind brațul robinetului sau o ceașcă și apă fierbinte, începeți din partea superioară a chiuvetei și clătiți reziduurile de pe părțile laterale și de pe fundul chiuvetei.

Apoi adăugați bicarbonat de sodiu

Presărați bicarbonat de sodiu uscat pe fiecare suprafață, inclusiv pe zona robinetului. Ar trebui să se lipească ușor de suprafețele umede. Bicarbonatul de sodiu este un abraziv blând, care va ajuta la îndepărtarea alimentelor lipite și a reziduurilor grase. De asemenea, acționează ca un agent de îndepărtare a mirosurilor pentru a împrospăta țevile chiuvetei. 

Spălați chiuveta

Utilizați un burete neabraziv sau o perie de frecat cu peri moi pentru a curăța chiuveta în direcția granulului metalic. Chiuvetele din oțel inoxidabil au linii slabe sau „granule” datorită procesului de fabricație. Urmați întotdeauna acele linii pentru a preveni zgârieturile suplimentare.

O periuță de dinți veche funcționează excelent pentru zonele din jurul robinetului sau marginile chiuvetei. Nu uitați să curățați în orificiul de scurgere!

Folosiți doar perii moi 

Nu utilizați niciodată perii de sârmă, vată de oțel sau orice tip de cârpă de frecat care este abrazivă. Ustensilele metalice pot lăsa în urmă particule care pot rugini.

Pulverizați cu oțet și clătiți

După spălarea cu bicarbonat de sodiu, pulverizați chiuveta cu oțet alb distilat (se poate folosi și oțet de mere). Va face spumă pe măsură ce bicarbonatul de sodiu și oțetul reacționează, așa că nu vă faceți griji. Aciditatea oțetului va ajuta la tăierea depozitelor de minerale care provoacă pete și dungi.

Când spuma se oprește, clătiți bine chiuveta și zona robinetului cu apă caldă sau fierbinte. Uscați și verificați dacă nu există pete

Utilizați o cârpă din microfibră pentru a usca complet chiuveta și robinetul. Dacă petele persistente rămân, acestea trebuie tratate imediat.

Cum se îndepărtează petele dure

Pentru a îndepărta rugina și alte pete, creați o pastă din bitartrat de potasiu și o cană de oțet alb distilat. Acoperiți zona pătată cu pastă și frecați-o cu un burete. Lăsați pasta să acționeze cel puțin cinci minute și apoi clătiți-o. Repetați dacă este necesar.

Odată ce chiuveta este curată și uscată, turnați câteva picături de ulei de măsline sau de nucă de cocos pe o cârpă din microfibră și lustruiți bine chiuveta și accesoriile. Uleiul de măsline va face oțelul inoxidabil să strălucească!