Puteți readuce chiuveta din oțel inoxidabil la strălucirea de odinioară și puteți preveni petele și zgârieturile curățând-o în mod regulat cu doar câteva produse de bază, potrivit site-ului marthastewart.
Cum să curățăm chiuveta și care sunt echipamentele
Echipamente necesare:
- Lavetă(e) din microfibră
- Apă
- Bicarbonat de sodiu
- Oțet alb distilat
- Lămâie
Instrucţiuni :
- Îndepărtați resturile
- Începeți prin a scoate din chiuvetă vase, ustensile sau resturi. Aruncați resturile de mâncare și clătiți murdăria cu apă caldă.
- Presărați bicarbonat de sodiu în chiuvetă
- Presărați o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu pe toata suprafața chiuvetei.
„Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor și natural care ajută la curățarea petelor și reziduurilor fără a zgâria oțelul inoxidabil”, spune Alicia Sokolowski, CEO al AspenClean.
Spălați chiuveta
Umeziți o cârpă din microfibră sau un burete și folosiți-o pentru a curăța bicarbonatul de sodiu din jurul chiuvetei, concentrându-vă pe zonele cu pete sau acumulare de grăsime.
„Bicarbonatul de sodiu va forma o pastă pe măsură ce frecați, ceea ce ajută la curățarea și lustruirea oțelului inoxidabil”, spune Sokolowski.
Clătiți și ștergeți
Clătiți bine chiuveta cu apă caldă pentru a îndepărta resturile de bicarbonat de sodiu. Utilizați o cârpă din microfibră sau un burete pentru a șterge reziduurile rămase.
Scrub cu lămâie
Tăiați o lămâie în jumătate și frecați partea tăiată pe toată suprafața chiuvetei. Sucul de lămâie funcționează la fel de bine dacă nu aveți o lămâie proaspătă.
„Acizii naturali din lămâie ajută la descompunerea petelor și adaugă un miros proaspăt”, spune Sokolowski.
Turnați oțet în chiuvetă
Turnați o cantitate mică de oțet alb pe o cârpă din microfibră sau pe un burete. Frecați ușor suprafața chiuvetei cu cârpa înmuiată cu oțet.
„Oțetul va reacționa cu bicarbonatul de sodiu rămas și va ajuta la îndepărtarea depozitelor de minerale”, spune Sokolowski.
Clătiți și ștergeți din nou
Clătiți încă o dată cu apă caldă pentru a îndepărta oțetul și sucul de lămâie. Dacă au rămas pete, puteți repeta pașii.
Importanța curățării unei chiuvete din oțel inoxidabil
Curățarea chiuvetei din oțel inoxidabil nu îi îmbunătățește doar aspectul, fiind importantă din motive de igienă.
Scăpați de bacterii și germeni
Chiuveta poate fi un teren propice pentru bacterii, germeni și alți agenți patogeni.
„O chiuvetă curată reduce riscul de contaminare și ajută la menținerea unui mediu igienic, mai ales în zonele în care se prepară mâncarea și se spală vasele”, spune Sokolowski.
Chiuvetele din oțel inoxidabil pot fi afectate de substanțe dure, substanțe chimice și expunerea prelungită la umiditate și reziduuri alimentare.
„Curăţarea regulată previne acumularea agenţilor corozivi şi reziduurilor care ar putea deteriora suprafaţa chiuvetei”, spune ea.
Eliminați mirosurile
Mirosurile se acumulează în chiuvetele din oțel inoxidabil, dacă sunt neglijate.
„Curățarea regulată poate ajuta la reducerea mirosurilor neplăcute și poate oferi bucătăriei senzația de curățenie”, adaugă ea.
Previne apariția petelor
Anumite alimente, băuturi și produse de curățare pot lăsa în urmă pete sau pot provoca decolorarea chiuvetelor din oțel inoxidabil.
„Curățarea regulată previne ca aceste substanțe să rămână prea mult timp pe suprafața chiuvetei, reducând probabilitatea petelor și decolorării”, spune Sokolowski.