Unul din locurile pe care uitați să le curățați când ajungeți la baie, este scurgerea dușului.

Operațiunea nu trebuie să fie dificilă, deoarece experții citați de RealHomes dezvăluie pașii are trebuie făcuți și câteva produse simple, dar eficiente.

1. Scoateți sita de scurgere

Primul pas în curățarea scurgerii de duș este îndepărtarea sitei de scurgere. Majoritatea canalelor de scurgere au un capac sau o sită care pot fi ridicat cu ușurință, dar altele trebuie deșurubate.

După ce capacul a fost scos, puneți-l deoparte, într-un loc sigur. Astfel, veți avea acces liber la orificiul de scurgere și veți putea îndepărta orice resturi vizibile.

2. Curăţaţi resturile

Folosiți o pereche de mănuși pentru a vă proteja mâinile în timp ce îndepărtați orice resturi acumulate în scurgere. Părul este adesea principalul vinovat în înfundarea conductelor din baie. Și adesea suntem nevoiți să apelăm la instalatori pentru a desfunda conductele.

Karina Toner, manager de operațiuni la Spekless Cleaning, sfătuiește: „Folosiți un șarpe (așa este numit instrumentul care desfundă țevile și conductele) sau un umeraș de sârmă pentru a extrage cât mai multe resturi. Introduceți unealta în canalul de scurgere și răsuciți-o pentru a prinde părul și murdăria, smulgând orice acumulări care cauzează scurgerea lentă a apei.

„Această îndepărtare manuală este crucială, deoarece abordează cauza principală a înfundarii, făcând etapele ulterioare de curățare chimică mai eficiente. Îndepărtând fizic cea mai mare parte a resturilor, vă asigurați că scurgerea este suficient de curată pentru a parcurge următorii pași”, subliniază ea.

”Șarpele este un instrument special conceput pentru a combate înfundarea cu păr, una dintre cele mai frecvente cauze ale scurgerii lente. Micro-cârligele sale se fixează pe păr și alte resturi, făcându-le ușor de scos, fără a deteriora țevile”, adaugă ea.

curățenie, baie
SURSA FOTO: Dreamstime

3. Clătiți bine cu apă fierbinte

După îndepărtarea resturilor vizibile, clătiți scurgerea cu apă fierbinte.

Puneți apă la fiert într-un ibric sau o oală cu apă și turnați-o cu grijă în canalul de scurgere. Apa fierbinte ajută la dizolvarea oricăror resturi de săpun, grăsime sau particule mici care rămân lipite de părțile laterale ale scurgerii.

Acest pas servește și la testarea debitului scurgerii. Veți constata că apa trece fără probleme.

4. Presărați bicarbonat de sodiu

Apoi, presărați o cantitate generoasă de bicarbonat de sodiu direct în scurgere.

Bicarbonatul de sodiu este un produs de curățare versatil, care ajută la descompunerea murdăriei și neutralizează mirosurile. Acest pas este deosebit de important, deoarece vizează acumularea materialelor organice care contribuie atât la înfundare, cât și la apariția mirosurilor neplăcute.

„Turnați aproximativ o jumătate de cană direct în scurgere și lăsați să acționeze câteva minute”, sfătuiește ea.

5. Adăugați oțet alb

După ce bicarbonatul de sodiu și-a făcut treaba, turnați oțet alb în scurgere.
Combinația dintre bicarbonat de sodiu și oțet reacționează pentru a îndepărta resturile încăpățânate, în timp ce descompun grăsimea sau murdăria. Lăsați amestecul să stea timp de 15 minute sau o jumătate de oră.

Se știe că oțetul este extrem de eficient în descompunerea reziduurilor de săpun și a depunerilor organice. Este un produs versatil, care poate fi folosit în diverse sarcini de curățenie.

În timp ce așteptați ca amestecul să-și facă treaba, profitați de șansa pentru a curăța capacul de scurgere. Wells spune: „Folosiți un amestec simplu de apă fierbinte și detergent de vase. Spălați-l cu o periuță de dinți veche, pentru a pătrunde în orice crăpătură în care se ascund murdăria sau gunoiul”.

6. Clătiți din nou cu apă fierbinte

La final, clătiți scurgerea încă o dată cu apă fierbinte. Această clătire finală va elimina toate resturile rămase și agenții de curățare, lăsând scurgerea de duș curată.

Turnați apa fierbinte încet pentru a vă asigura că ajunge în toate zonele scurgerii. Apoi puneți la loc capacul de scurgere!

Efectuarea regulată a acestei rutine de curățare ajută la menținerea scurgerii dușului în condiții optime.