Decorațiunile de Crăciun tind să meargă în patru direcții: cele tradiționale, cele mai puțin obișnuite, cele neutre, de inspirație scandivă, și unele mai rar folosite, în culori sumbre. Aceasta din urmă contrariază din start, dar designerii susțin că aduce echilibrul perfect între eleganță și confort.
Nuanțele întunecate nu înseamnă că nu te vei bucura de culoare când decorezi casa de Crăciun. Designerii consultați de Livingetc.com susțin că încurajează această tendință și vin cu câteva sfaturi, din care vă puteți inspira.
1. Alegeți decorațiuni de Crăciun în nuanțele frunzișului ruginiu
Este baza perfectă pentru a construi schema unui decor de Crăciun. Experții recomandă folosirea unor decorațiuni în nuanțele frunze ruginii, maro și vișinii, la care puteți adăuga o selecție de suporturi elegante de lumânări, închise la culoare.
Este un truc adoptat de mulți designeri în timpul sezonului festiv. Artem Kropovinsky, fondatorul studioului de design interior New York Arsight, sugerează:
„Încercați să adăugați conuri de pin negre și fructe de pădure, în nuanțe de violet intens, dacă vreți să faceți ceva complet diferit, dar care să potrivească cu nuanțele de ruginiu”, spune el.
În această schemă de culori puteți adăuga crenguțe de vâsc, care vor contrasta perfect cu elementele întunecate de Crăciun, sugerează el.
2. Alegeți verdele
Decorațiunile închise la culoare nu înseamnă doar negru, ci și un verde profund, pentru a da o notă de prospețime. Combinarea nuanțelor mai deschise, cum ar fi albul și bejul, fie sub froma luminițelor, fie cu ajutorul unor lumânări parfumate, contribuie la echilibrarea aspectului.
3. Alegeți nuanțe de bordo, culoarea anului 2024
Bordo este culoarea anului 2024, așa că designerii sugerează să decorați casa cu obiecte în această nuanță. Este o culoare puternică și vibrantă. Dacă vi se pare că lipsește ceva, puteți combina cu ceva în culoarea roz, fiind o combinație neconvențională.
”Bordo este o culoare închisă, peftectă pentru a decoara casa de Crăciun”, spune Bethany Adams, designer de interior. „Combinat cu ceva verde intens, de pădure, aveți o interpretare sofisticată a combinației tradiționale de Crăcium dintre roșu și verde”, adaugă ea.
4. Finisaje de lux
Decorarea casei în nuanțe închise are multe beneficii, dar unul dintre dezavantajele sale este că aceste scheme de culori pot fi prea terne.
Din fericire, există o soluție: acordați atenție detaliilor precum textura și finisajul pentru a aduce o notă de luminozitate. Puteți folosi ghirlande în nuanțe blânde, pământii, sau un decorațiuni cu finisaj strălucitor, care adaugă o notă de veselie.
„Gândiți-vă la o beteală din catifea și mătase care să împodobească bradul, la globuri strălucitoare și la ornamente de lux, din sticlă cu oglindă”, spune Caroline Kopp.
5. Ce ghirlandă ar trebui să alegeți
Niciun decor festiv nu este complet fără o ghirlandă de Crăciun deasupra șemineului, mai ales dacă alegeți o paletă mai întunecată de culori. Această decorațiune de Crăciun, în nuanțe de maro sau negru, printre care puteți așeza beculețe strălucitoare, adaugă o notă de eleganță.
Puteți folosi și o ghirlandă de catifea verde, cu accente de vișiniu, cu mici decorațiuni din sticlă sau pene, pentru un contrast elegant”, spune ea.
„Luminițele albe adaugă acea strălucire magică noaptea și sunt invizibile în timpul zilei.”
7. Folosește culorile bijuteriilor
Pentru cei care preferă combinații mai vii de Crăciun și se feresc de negru și gri, culorile bijuteriilor sunt o modalitate perfectă de a decora în note sumbre, fără a renunța la anumite preferințe.
O regulă generală este să optezi pentru cea mai plăcută versiune a nuanțelor preferate, deși designerii au câteva nuanțe preferate. Pentru Artem Kropovinsky, acestea sunt albastru și roșu.
„Optați pentru nuanțe profunde, cum ar fi albastru-violet și vișiniu, auriu sau culoarea bronzului, luminat pentru a crea o paletă de culori festive, de Crăciun”, spune el.
„Pentru o paletă mai întunecată de Crăciun, prefer combinația mov-verde”, adaugă Caroline Kopp. „Dacă doriți mai multă culoare, puteți include câteva tonuri de muștar, iar dacă vreți ceva mai închis, adăugați beteală neagră”, sugerează ea.