Riley a făcut un sistem foarte simplu pe care l-a amplasat în dreptul ferestrei. Ea a dorit să implice mai multă lume în acest proiect, de aceea a susţinut mai mulţi tineri să facă agricultură acvaponică. “Am putut cultiva cam o salată pe săptămână într-o fereastră tipică a unui apartament newyorkez. Şi am putut cultiva roşii cherry, castraveţi, tot felul de lucruri.”, spune Britta Riley.
Cum îşi face loc în România agricultura viitorului
Pentru a implica mai mulţi co-dezvoltatori, americanca a creat un site de social media pe care a publicat proiectele, a explicat cum funcţionează, şi a mers chiar atât de departe până la a indica toate defectele acestor sisteme. Apoi a invitat oameni din toată lumea să le construiască şi să experimenteze împreună cu ea. Aşa că acum pe acest website sunt 18.000 de oameni. “Şi avem ferme de fereastră în toată lumea”, a mai spus Riley.
Tânăra povesteşte că ce face ea împreună cu co-dezvoltatorii se numeşte cercetare şi dezvoltare prin forţe proprii. “De exemplu, Jackson ni s-a alăturat şi a sugerat să folosim pompe de aer, nu de apă. A trebuit construite multe sisteme pentru a le perfecta, dar odată finisate, am redus la jumătate amprenta de carbon. Tony din Chicago s-a apucat de experimente de cultivare, ca mulți alţi fermieri de fereastră, şi a reuşit să obțină căpşuni proaspete nouă luni pe an în condiţii de iluminat scăzut doar prin schimbarea nutrienţilor organici. Iar fermieri de fereastră din Finlanda şi-au adaptat fermele de fereastră pentru zilele întunecoase ale iernii finlandeze prin dotare suplimentară cu becuri LED pe care acum le fac open source şi parte din proiect”, a explicat Riley.