„Cel mai bun mod ca frigiderul să nu miroasă urât este să-l păstrați curat în fiecare zi”, spune Ann Ziata, bucătar la campusul Institutului de Educație Culinară din New York City. „A-l curăța puțin în fiecare zi e mai bine decât să aștepți zile la rând sau săptămâni înainte de a face ordine.

Păstrați-vă obiceiul de a arunca mâncarea în momentul în care se strică și de a șterge imediat orice resturi rămase în interior”, adaugă ea, potrivit Simplyrecipes.

Verificați zilnic frigiderul și curățați rafturile murdare

Verificarea zilnică a frigiderului ar trebui să includă o ștergere zilnică a rafturilor și a pereților cu puțină apă caldă și detergent. Apoi, asigurați-vă că aruncați resturile de mâncare.

„Nimic nu er mai rău decât să ții în frigider mâncare expirată”, spune Ziața. „Poate răspândi bacterii, poate face frigiderul să miroasă îngrozitor și este periculos dacă ajunge să fie consumată accidental. Aruncați imediat resturile de mâncare”, adaugă ea.

Depozitați corect alimentele

Pentru a preveni stricarea alimentelor, este important să le depozitați adecvat. Nu păstrați lichide sau alimente gătite neacoperite. Asigurați-vă au capace care se potrivesc sau acoperiți-le cu folie de plastic. Etichetați recipientele cu conținutul și cu  data în care le-ați pus în frigider.

„O regulă bună este să păstrați alimente gata de consumat în partea de sus a frigiderului, iar carnea crudă în partea de jos”, spune Ziata.

„Păsările de curte trebuie păstrate pe raftul cel mai de jos din frigider. Multe frigidere moderne au acum sertare etichetate special pentru produse, ouă și multe altele”, spune ea.

Prevenția este cheia unui frigider curat

Prevenția este cheia, afirmă Enrique Martinez, lider în Divizia de prelucrare netermică a Institutului de Tehnologie Alimentară, Monterrey, Mexic.

„Când vine vorba de frigidere cu miros urât, cel mai probabil acest lucru este cauzat de prezența microorganismelor în interiorul aparatului”, spune Martinez.

El sugerează să ștergeți imediat orice scurgere cu apă fierbinte și detergent și să efectuați o curățare profundă a frigiderului, cel puțin la fiecare patru până la șase luni.

Pentru o curățare profundă, scoateți rafturile, sertarele și tăvile și spălați-le cu apă fierbinte cu detergent de vase, apoi clătiți bine. Ștergeți interiorul frigiderului cu apă fierbinte și apoi clătiți ștergând cu apă curată.

Martinez sugerează un pas suplimentar: „Ulterior, aplicați o soluție de igienizare cu înălbitor și apă, urmând instrucțiunile incluse pe sticla de înălbitor. Lăsați-l să stea timp de 10 minute, cu ușile deschise și ventilație adecvată, și ștergeți bin cu prosoape de hârtie.”

Dar bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu vă poate ajuta să păstrați frigiderul mai curat.

„Moleculele de bicarbonat de sodiu încep să se miște în jurul frigiderului datorită circulației aerului”, explică Martinez. „Ca substanță alcalină (de bază), particulele de bicarbonat de sodiu ajung să neutralizeze acizii din particulele de miros, rezultatul fiind un miros de proaspăt”, adaugă el.

Ar trebui să înlocuiți cutia de bicarbonat de sodiu cel puțin o dată la trei luni, dar cel mai bine ar fi să o înlocuiți la fiecare 30 de zile, spune Jessica Ek, expertă la American Cleaning Institute. Asigurați-vă că deschideți bine cutia sau cumpărați una specială pentru mirosurile frigiderului. Cutia respectivă are de obicei mai multe găuri în lateral.

Cu cât e mai mare suprafața expusă la bicarbonatul de sodiu, cu atât mai bine, deoarece acest lucru va ajuta la absorbția mirosurilor.