De la încercarea de a vă mișca într-un spațiu atât de mic, până la inhalarea vaporilor nocivi din substanțele folosite, curățarea băii poate fi o experiență frustrantă.
Iar dacă mai există și pete de calcar sau de rugină încăpățânate, totul devine și mai obositor.
Depuneri de calcar și rugină? Calciul, varul și fierul, care se găsesc în apa dură, se fixează pe aproape orice suprafață pe care o întâlnesc
Depunerile de calcar sunt legate de apă. Calciul, varul, magneziul și fierul, care se găsesc în mod natural în apa dură, se fixează pe aproape orice suprafață pe care o întâlnesc.
Chiar dacă aveți filtre sau sisteme de apă pentru a înmuia apa, aceste minerale continuă să se strecoare și să ajungă pe obiectele din baie. Petele de culoarea ruginii pe care le găsiți sub robinete sau în toaletă apar atunci când fierul se întâlnește cu aerul. Petele verzi sau maronii din toaletă indică de obicei acumularea varului.
Calcarul se formează pe măsură ce apa dura se evaporă și lasă în urmă o acumulare de minerale. Pe măsură ce se usucă, preia orice particule de murdărie și, treptat, pata începe să se formeze, strat după strat, pe interiorul vasului de toaletă.
Cele mai bune soluții pe care le aveți la îndemână
Vestea bună este că multe produse din magazin sau unele soluții preparate în casă, care nu sunt atât de nocive, pot combate aceste pete. Vestea proastă? Îndepărtarea petelor de calcar și de rugină nu este deloc un proces ușor, potrivit Howstuffworks.
Oțet și bicarbonat de sodiu sau Coca Cola
1. Dacă folosiți o perie, folosiți una cu peri de nailon. Cele cu peri de sârmă vor zgâria și deteriora porțelanul. Sau puteți chiar să utilizați o piatră ponce în locul periei – este ușor abrazivă, dar nu suficient de mult pentru a deteriora porțelanul.
2. Dacă utilizați un produs de curățare comercial, urmați instrucțiunile de pe etichetă. Dar poți folosi soluții mai naturale pe care probabil le ai deja acasă:
Oțet și bicarbonat de sodiu: Adăugați una sau două căni de oțet în vasul de toaletă împreună cu câteva stropi de bicarbonat de sodiu. Frecați soluția în jurul vasului, timp de câteva minute și apoi lăsați-o să acționeze aproximativ 15 minute. Frecați petele cu peria (sau piatră ponce).
Dacă nu elimină pata, încercați să adăugați puțină zeamă de lămâie pentru a o dizolva. Dați drumul la apă, spălați și repetați procesul de curățare, dacă este necesar.
4. Coca-Cola: După ce ați golit vasul de WC de apă, umpleți-l cu Coca-Cola. Acizii din această băutură ajută la îndepărtarea petelor. Lasați să acționeze peste noapte. Clătiți a doua zi și frecați bine cu o piatra ponce sau periați petele slăbite.
Ce nu trebuie să faceți niciodată
Nu folosiți înălbitor în vasul de toaletă. Nu va funcționa pe pete și poate deteriora sistemul. De asemenea, niciodată nu amestecați clor și amoniac. Fumul rezultat poate irita căile respiratorii și poate fi fatal. Nu frecați cu obiecte metalice sau foarte abraziv pentru că riscați să deteriorați porțelanul.