Ca si in cazul actiunilor, investitia in contracte futures presupune existenta unui capital speculativ pe care sunteti dispus sa-l riscati. Lucrurile se schimba insa in cazul hadgerilor, cei care folosesc o piata speculativa pentru a da siguranta afacerilor.
Tranzactiile pe pietele la termen se adreseaza nu numai societatilor comerciale, ci si persoanelor fizice, mici sau mari speculatori. Caracteristic pietelor futures este faptul ca profiturile sau pierderile reprezinta variatii ale pretului unui activ suport, nefiind necesara cumpararea sau vanzarea activului respectiv. Astfel de operatiuni pot aduce castiguri mari, chiar daca initial se imobilizeaza o suma relativ mica. Riscul nu este, insa, mereu redus.


La initierea unui contract futures, clientul trebuie sa depuna in cont o suma (marja) care reprezinta o mica parte din valoarea contractului. Aceasta suma ii va fi returnata ulterior, la inchiderea pozitiei. In momentul in care contul inregistreaza pierdere, daca trendul pietei este invers celui anticipat, clientul are doua optiuni. Poate suplimenta cu bani pierderea, in cazul in care anticipeaza ca aceasta va fi temporara si ca trendul se va schimba pana la scadenta, sau poate inchide pozitia cu pierderea respectiva si isi reconsidera strategia de tranzactionare.
In contractul futures, clientul se obliga sa cumpere sau sa vanda o marfa, instrument financiar sau valuta, la un anumit moment viitor la un pret stabilit in prezent. Cantitatea, calitatea si termenul de livrare (scadenta) sunt standardizate, iar pretul este negociat la bursa intre cumparator si vanzator la data deschiderii pozitiei (cumpararii/vanzarii contractului). Pretul contractului futures este influentat de pretul spot, din piata reala, al activului suport. De exemplu, contractele pentru cursul EUR/RON au un pret ce variaza in functie de cotatiile efective din piata valutara.



Gama operatiunilor pe pietele la termen este completata cu un alt produs derivat, optiunile pe contractele futures. Acestea reprezinta tranzactii in urma carora cumparatorul, contra unei sume de bani numita prima, intra in posesia unei “optiuni”, ca pana la scadenta sa poata cumpara/vinde un contract futures, daca va dori acest lucru la pretul de exercitare cuprins in optiunea respectiva. In mod opus, vanzatorul de optiune se obliga sa devina contraparte la tranzactia futures in momentul in care cumparatorul va dori acest lucru, contra aceleeasi sume de bani numita prima pe care o incaseaza cand vinde optiunea.
Pe piata poti veni cu doua scopuri: sa castigi sau sa te protejezi. Exista, de aceea, doua tipuri de strategii de tranzactionare: speculative si de acoperire a riscului.

Cum folosim piata la termen?

Tranzactionarea speculativa urmareste valorificarea tendintelor pietei, decizia de a intra in piata fiind consecinta unor informatii recente date de analiza fundamentala sau tehnica privind evolutia pretului, in viitorul apropiat, pentru activul suport. Speculatorii iau decizii pentru un orizont mic de timp, modificandu-si permanent optiunile in functie de evolutia pietelor. De exemplu, intentiile Bancii Nationale privind masurile de politica monetara si valutara influenteaza preturile futures pentru contractele care au ca suport cursul EUR/RON sau rata dobanzii. Un exemplu recent il constituie momentul la care BNR a anuntat reducerea dobanzii de referinta si a dobanzii acordate bancilor pentru facilitatea de depozit, fapt care a dus la miscari pe piata futures pentru produsele derivate pe rata dobanzii, dar si pentru cele care au ca suport cursul EUR/RON. Pretul pentru contractele EUR/RON cu scadenta in decembrie a crescut de la cotatii de sub 3,5 lei pentru un EUR la 3,6080, in doua-trei zile. Acelasi trend l-a urmat si piata reala (cea valutara interbancara).



Cel de-al doilea tip de strategie implica operatiunea de acoperire a riscului – hedging. Riscul vizat este cel al variatiei defavorabile a pretului pentru activul respectiv, risc care afecteaza o operatiune economica. Operatiunile de hedging sunt uitile pentru companiile exportatoare sau importatoare. Un importator care are de achizitionat materie prima la sfarsitul anului va cumpara acum contracte futures pentru cotatia EUR/RON, in valoare egala cu cea a materiilor prime necesare. Daca la sfarsitul anului cursul valutar indica o crestere a cotatiei fata de momentul la care a fost initiat contractul, importatorul isi va lichida pozitia in castig. In acest caz, importatorul isi va acoperi cresterea de curs din castigul pe piata futures. Daca la sfarsitul anului cotatia EUR/RON indica o scadere a cursului, importatorul va pierde prin lichidarea pozitiei pe piata futures, dar va castiga platind un pret mai mic pentru materia prima. In orice fel, va fi protejat.

PIATA FUTURES IN ROMANIA

• Contractele futures se tranzactioneaza la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) si la Bursa Romana de Marfuri Bucuresti (BRM).


• Contractele listate de BRM sunt: Dolar BRM, Euro BRM, EURO-USD BRM, BUBOR 3 BRM. Acestea reprezinta contracte futures avand ca activ suport cursurile de schimb pentru principalele valute (EUR si USD), paritatea EUR/USD, respectiv rata dobanzii pentru depozitele la trei luni.


• Contractele listate la BMFMS sunt: contracte futures pe cursurile actiunilor listate la BVB (AMO, ATB, AZO, BCC, BRD, CMP, IMP, OLT, RBR, RRC, SIF1,SIF2, SIF3, SIF4 si SIF5, SNP si TLV), contracte futures pe cursurile de schimb EUR/RON, USD/RON si pe paritatea EUR/USD, contracte futures avand ca suport rata dobanzii de referinta la trei luni.

• Contractele au scadente in martie, iunie, septembrie, decembrie.

INFORMATII PENTRU MICII SPECULATORI

• Cumpararea sau vanzarea unui contract futures se realizeaza prin intermediul unei societati de brokeraj membra a bursei, la care se coteaza contractele vizate.


• Suma minima acceptata pentru deschiderea unui cont in vederea tranzactionarii de contracte futures este stabilita de societatea de brokeraj, in prezent aceasta putand ajunge la 500 RON.


• Impozitul pe venit este, in prezent, de 1% si se aplica castigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare (diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare pentru un contract futures).


• O pozitie deschisa in piata prin cumpararea sau vanzarea unui contract futures poate fi inchisa inainte de scadenta contractului, prin executarea unei operatiuni inverse celei intiale.


• Pretul spot reprezinta pretul curent al activului tranzactionat pe piata fizica si este stabilit in functie de cererea si oferta pentru acel activ. Preturile futures se misca in general in acelasi sens cu preturile spot, previzionarea pietei fiind un factor important care le influenteaza.