Cel mai folosit în cofetării și patiserii este zahărul pudră, care se obține prin fina măcinare a zahărului alb și conține, de regulă, o cantitate mică de amidon de porumb, care împiedică întărirea. Zahărul pudră este preferat la decorarea prăjiturilor, pentru că se dizolvă ușor în lichide, potrivit acestui site de specialitate, scrie Epicurious.
Din fericire, zahărul pudră se poate face destul de ușor și în casă, fără a mai fi nevoie să dăm fuga la magazin și să cheltuim bani. Majoritatea zahărului pudră din comerț are și o cantitate mică de amidon (de obicei amidon de porumb, dar unele companii folosesc amidon de tapioca) pentru a împiedica întărirea. Cu cât este procesat de mai multe ori, cu atât textura sa este mai ușoară și mai fină.
De ce este folosit zahărul pudră la ornarea dulciurilor și glazuri
Cel mai mare atu al zahărului pudră este capacitatea sa de a se dizolva ușor. Este un ingredient cheie pentru a glazura produse de patiserie și prăjituri, de la gogoși și brioșe, până la torturi și diverse prăjituri.
Cum se prepară zahărul pudră
Este nevoie doar de două ingrediente și de câteva instrumente de de bucătărie pentru a face zahăr pudră acasă. Combinați o cană de zahăr tos și o lingură de amidon de porumb (sau un înlocuitor al amidonului de porumb, cum ar fi tapioca) într-un blender sau un robot de bucătărie. Puteți folosi cu succes și o râșniță de cafea sau un mojar, dar procesul poate dura ceva mai mult. Blenduiți totul timp de 1-2 minute, până când zahărul se transformă într-o pudră fină albă, apoi cerneți-l printr-o strecurătoare fină pentru a îndepărta eventualele granule mari. Astfel veți obține aproximativ 1¾ cană de zahăr pudră, pe care îl puteți folosi ca înlocuitor pentru cel din magazine.
Orice tip de zahăr poate deveni zahăr pudră?
Orice tip de zahăr poate deveni zahăr pudră. Cel mai bine este să folosiți zahărul tos, dar puteți folosi și zahăr din trestie de zahăr nerafinat dacă nu vă deranjează culoarea. Puteți încerca să transformați și zahărul din nucă de cocos în zahăr pudră, dar nu va avea aceleași rezultate când pregătiți o glazură.
Care este cea mai bună glazură
Dacă ați preparat un chec cu unt sau fursecuri de casă, cea mai bună glazură pentru decorare este cea cu lămâie. Într-un vas se toarnă patru linguri de zahăr pudră la care se adaugă sucul de la o lămâie. Se omogenizează compoziția până când glazura capătă o consistența lichidă, dar mai lichidă decât mierea.