Inițiativa societății de administrare a investițiilor este o consecință a evoluției pieței de artă din țara noastră, piață în care randamentul mediu al operei de artă a crescut în ultimii 15 ani și a depășit 27%.
 
„Intr-o piață în care opera de arta se tranzacționează încă mult sub nivelul ei, fie axiologic, fie prin comparație cu țările vecine, este natural ca oportunitatea creșterii randamentelor în această piață emergentă să fie capitalizată într-un fond de investiții în artă”, a afirmat Manuela Plapcianu, CEO al casei de licitații Artmark.
 
Fondul de investiţii se adresează investitorilor cu o anumită stare materială, investiţia minimă fiind de 5.000 de euro, iar orizontul de timp peste trei ani, cu posibilitate de prelungire un an, a explicat reşedintele Consiliului de Supraveghere Certinvest, Eugen Voicu.

„Piaţa de artă e într-un moment excepţional, e la început, e în creştere, în ultimii ani au crescut volumele de tranzacţionare, au apărut jucători care au ridicat foarte mult standardele în această industrie şi cred că începând cu anul acesta se va profesionaliza foarte mult”, a mai spus Voicu.

El a declarat că fondul îşi propune să adune cinci milioane de euro, după care se va închide.

În ceea ce priveşte structura de investiţii propusă, aceasta va fi formată: 65% din expunere va fi alcătuită din artă românească de patrimoniu, 10% – maeştri de secol XIX, 15% – artă românească de circulaţie internaţională şi 10% – artă românească contemporană.

Preşedintele Consiliului de Supraveghere Certinvest a mai spus că, în prezent, se restituie colecţii întregi şi proprietarii sunt dispuşi să vândă angro aceste colecţii, ceea ce constituie o serioasă oportunitate pentru fond.