Cum să faci cel mai bun bulion de roșii? Secretul folosit de gospodinele din trecut
Nu mai este mult până când gospodinele din România vor începe pregătirile pentru sezonul rece. La începutul lunii septembrie, unele femei se pregătesc din toi pentru a face bulionul de roșii, care diferă în modul de preparare de la o regiune a țării la alta.
Totuși, cea mai bună rețetă de bulion de roșii este tot cea la ceaun. Deși ideea ceaunului poate fi intimidantă pentru noile gospodine, rețeta este extrem de simplă.
Așadar, va trebui să spălăm bine roșiile, să înlăturăm partea albă și să le tăiem. De obicei, acestea se taie în patru, însă pot fi tăiate și în mai multe bucăți. Ulterior, le dăm prin mașina de tocat.
Atunci când ne apucăm de bulionul de roșii, trebuie să avem în minte faptul că acesta se fierbe la foc mic și nu se amestecă foarte des. În rețeta tradițională, după care se luau bunicile și străbunicile noastre, este notat că la 20 de kilograme de roșii se pune o jumătate de cană de sare și că ar trebui să se folosească doar roșii cărnoase.
Un alt aspect la care trebuie să acordăm importanță este nivelul la care sunt coapte roșiile. Cel mai bun vas în care se poate face bulionul de roșii este ceaunul de fontă sau de aluminiu. Acesta se lasă la foc mic până când dispare spuma de deasupra.
Sterilizarea borcanelor, un aspect important în producerea bulionului de roșii
Înainte de a pune bulionul de roșii în borcane, trebuie să le sterilizăm bine, iar acest lucru se poate face foarte ușor cu ajutorul unui cuptor, microunde sau chiar în mașina de spălat vase. Astfel, împiedicăm dezvoltarea germenilor.
Ne dăm seama că bulionul de roșii este fiert atunci când sucul a scăzut două degete. La final adăugăm și sarea apoi lăsăm la răcit. După ce s-a răcit, bulionul de roșii este gata de pus în borcane sau în sticle.
După ce recipientele le-am închis cu capac, le punem pe toate într-un vas mare, pe fundul căruia punem și un prosop. Ulterior turnăm apă până aproape de gâtul borcanelor și mai lăsăm la fiert încă 30 de minute.