In urma cu cativa ani, cand au aparut pe piata, aparatele foto digitale erau orientate spre doua tipuri de utilizatori: amatori si profesionisti. Camerele foto digitale pentru utilizatorii amatori erau accesibile ca pret, dar cu rezolutii ce depaseau cu greu 640×480 pixeli. In schimb, cele adresate utilizatorilor profesionisti dispuneau de rezolutii de peste 1024×768 pixeli, capacitate de stocare mai mare si zoom, la preturi foarte ridicate.
In timp, pretentiile ambelor tipuri de utilizatori au sporit, acest lucru ducand la cresterea calitatii si la scaderea pretului. Daca la inceput existau doar cateva firme producatoare de camere foto digitale, acum oferta este mult mai variata.
Daca te gandesti sa cumperi o astfel de camera foto, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont. In primul rand, conteaza in ce categorie de utilizatori te incadrezi: amator sau profesionist, caz in care vei avea nevoie de o camera cu performante superioare.
Indiferent de optiune, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, timp si nu strica sa ai si putin spirit negustoresc. Cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este rezolutia. Pretul camerei este determinat direct de rezolutia de care dispune. Capacitatea de stocare a pozelor este un alt aspect foarte important. Intereseaza-te de numarul de poze ce pot fi stocate la rezolutie maxima, deoarece aceasta este folosita cel mai des.
De asemenea, asigura-te ca poti face un up-grade al memoriei. Zoom-ul nu este disponibil la toate modelele, dar este bine ca aparatul tau sa aiba si aceasta caracteristica, pentru cazul in care vei dori fotografierea unor obiecte mici sau indepartate. Functionarea pe baza de baterii nu permite o autonomie prea mare, ceea ce reprezinta un real dezavantaj. Cea mai importanta caracteristica, pretul, variaza in functie de producator, de caracteristicile aparatului si, in foarte putine cazuri, in functie de distribuitor.
Camera foto digitala Olympus C-120, pusa la dispozitie de UltraPro si testata de noi, dispune de o rezolutie de 2 Megapixeli, capacitate de stocare pe un card de memorie de 8MB, care iti permite stocarea a cinci imagini la rezolutia maxima de 1600×1208 pixeli sau 30 de imagini la rezolutia de 1024×768 pixeli.
Cand faci o poza, ai de ales intre patru rezolutii: calitate foarte inalta, calitate inalta, calitate standard 1 si calitate standard 2, in functie de preferinte si nevoi. Blitz-ul se poate declansa automat sau poti opta pentru unul din cele sase moduri, in functie de conditiile meteo. Folosind toate cele patru rezolutii, imaginile au fost multumitoare. Cele de calitate foarte inalta dispun de o foarte buna claritate, dar avand dimensiuni mult mai mari.
Cardul de memorie poate fi inlocuit cu unul de capacitate mai mare, iar camera dispune, de asemenea, de un zoom de 2,5X si un ecran cu cristale lichide de 4,1cm. Poate fi folosita si ca o camera video, putand inregistra filmulete in format MOV. Interfata este de tip USB, conectarea la PC realizandu-se foarte usor. Primesti ghidul de instalare, un CD cu drivere si un soft special cu care se face transferul imaginilor din aparatul digital in PC. Pretul acestei camere la dealer-ul UltraPro este de aproximativ 285 USD.

HP: de la imprimante la camere foto

HP PhotoSmart C320, 2,14 Megapixeli, display LCD 3,8cm, CompactFlash, memorie de 8MB, zoom digital 4X, interfata USB, baterii incluse, 12 luni garantie. Pret 252 USD.
HP PhotoSmart C620, 2,14 Megapixeli, display LCD 3,8cm, CompactFlash, memorie 8MB, zoom optic 3X/digital 4X, interfata USB, baterii incluse, 12 luni garantie. Pret 317 USD.

UMAX: Intai scannere, apoi camere foto

UMAX AstraPix 340, memorie 8MB, rezolutie VGA, culoarea Bleu, interfata USB. Pret 79 USD
UMAX AstraPix 430, memorie 16MB, rezolutie 1,3 Megapixeli, flash, interfata USB. Pret 80 USD
UMAX AstraPix 470, memorie 8MB, rezolutie 1,3 Megapixeli, display LCD, interfata USB, flash, microfon si difuzor. Pret 135 USD
UMAX AstraPix 490, memorie 7MB, rezolutie 1,3
Megapixeli, flash, interfata USB. Pret 138 USD

OLYMPUS: cu camerele foto tot Inainte

C-120 OLYMPUS, 2 Megapixeli, display LCD 4,1cm, zoom digital 2,5x, interfata USB, captura video format MOV, baterii incluse, 12 luni garantie. Pret 285USD
C-300 OLYMPUS, 3 Megapixeli, format film Quick Time, zoom digital 3,6x, zoom optic 3x, interfata USB, lentila 36-100mm, baterii incluse, 12 luni garantie. Pret 493 USD

CANON Isi continua traditia

CANON PowerShot A100, 1,2 Megapixeli, display LCD 3.8cm, CompactFlash, memorie 8MB, format JPG, zoom digital 3,2x, interfata USB, captura video format AVI, baterii incluse, 12 luni garantie. Pret 270 USD
CANON PowerShot A40, 2 Megapixeli, display LCD 3,8cm, CompactFlash, memorie 8MB, format JPG, zoom optic 3x/digital 2,5x, interfata USB, captura video format AVI, baterii incluse,
12 luni garantie. Pret 433 USD