Secretul unei omlete pufoase

Dar va avea un gust bun doar dacă este făcut corect. Gătirea excesivă chiar poate face omleta să se usuce și să devină cauciucată, iar folosirea focului prea mare o va arde. Iată care este secretul.

Pe internet circulă zeci de variante ale unei omlete perfecte, dar se pare că secretul ține de un ingredient la care nu ne-am fi gândit.

Unii pun lapte sau smântână în ouă când prepară omletă, pentru a o face mai pufoasă. Se pare că o variantă și mai bună este adăugarea sucului de lămâie.

Adăugarea sucului de lămâie în omletă poate suna ciudat la început, dar este vorba de știință.

De ce este important să adăugați zeamă de lămâie?

Omleta fără lichid suplimentar poate ieși bine, dacă o preparăm corect. Mai exact, tigaia trebuie încinsă la foc mediu. Apoi se bat ouăle cât mai bine, înainte de a le arunca în tigaie. Acum vine însă micul secret, pe care ar trebui să-l cunoașteți pentru a avea o omletă pufoasă!

Makenzie Bryson Jackson, expert în alimentație, a explicat cum funcționează acest lucru. Albumina, sau structura proteinelor din interiorul unui ou, reacționează cu acidul din sucul de lămâie, pentru a crea o structură mai robustă care reține bulele de aer.

Pe măsură ce ouăle se gătesc, aceste bule de aer le fac să devină mai ușoare și mai pufoase. Jackson spune că sucul de lămâie va face și ca ouăle să se gătească mai ușor.

„Lichidul din suc diluează proteinele ​​din ouă, astfel încât să nu se coaguleze prea repede”, spune ea.

Apa care se evaporă creează abur, formând o textură moale și pufoasă

„Astfel, ouăle se gătesc mai încet, deoarece apa care se evaporă creează abur, formând o textură mai moale și mai pufoasă”, explică aceasta.

Dacă vreți să încercați acest truc, bateți șase ouă, la care adăugați o jumătate de linguriță de suc de lămâie și un praf de sare și piper. Odată combinat, lăsați amestecul de ouă deoparte și încingeți ulei de măsline într-o tigaie, la foc mediu.

Când uleiul s-a încins, turnați ouăle în tigaie și folosiți o spatulă pentru a rula omleta, care va fi gata în aproximativ trei până la patru minute.

Când trebuie condimentată?

La fel de important este folosiți întotdeauna ouă proaspete. Un alt truc folosit cu succes de unii bucătari constă în adăugarea apei minerale în ouăle bătute.

De asemenea, oricine face omletă știe că trebuie pregătită la foc mic, eventual sub capac, și trebuie întoarsă și pe cealaltă parte.

O greșeală pe care multe persoane o fac este să bată ouăle chiar înainte de a le pune în tigaie. Indicat ar fi ca ele să fie bătute bine și să se odihnească puțin înainte de a fi aruncate în tigaie pentru a ieși mai pufoase.

omletă-tigaie
SURSA FOTO: Dreamstime

Ouăle accelerează metabolismul

Oul reprezintă o sursă importantă de proteine uşor de asimilat și conţine nouă aminoacizi, care accelerează metabolismul. De asemenea, în compoziția chimică a unui ou se află un complex de vitamine: A, B1, B2, B5, B6, B9, B12,D şi E, plus minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier şi zinc, care acoperă necesarul nutriţional pentru o masă.

În plus, în ou există colina şi inozitolul, substanțe chimice care ajută la buna funcţionare a sistemului nervos şi a creierului.

Ouăle sunt bogate în luteină, substanță responsabilă pentru o vedere mai bună. Deficiența sa favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.