Există diferite moduri de a face o paella spaniolă autentică pentru aproximativ 6-10 persoane. Dacă doriți o garnitură, puteți alege omleta spaniolă.

Ce este Paella

Originile pentru paella sunt străvechi, având rădăcini în zona din jurul Valenciei, lângă laguna Albufera, unde atât pescuitul, cât și cultivarea orezului au dominat regiunea timp de secole.

Paella era mâncarea muncitorilor de la fermă, care găteau preparate de orez la foc de lemne, amestecate cu ingredientele pe care le aveau în cămară.

Mâncarea este numită după tigaia largă și puțin adâncă în care este gătită paella. Cuvântul „paella” provine dintr-un dialect valencian, care înseamnă „tigaie”, probabil derivat din cuvântul latin „patella”.

Am nevoie de o tigaie pentru paella?

Deși puteți cumpăra o tigaie pentru paella și chiar și un grătar special pentru a o găti, este ușor să adaptați metoda tradițională de paella în bucătăria de acasă.

Puteți folosi și o tigaie de fontă mai mare, scrie Gamintraveler.

Cum se face mai exact

Există multe moduri de a găti paella, vegetariană sau cu pui, dar acest site prezintă cea mai bună rețetă: paella cu fructe de mare.

Ingrediente necesare

  • Orez: 1/2 jumătate de cană de persoană
  • Supă de carne: 1 cană
  • Şofran
  • Ulei de măsline
  • Fructe de mare: 200 de grame de creveți, 200 de grame de calmari curățați (tăiați în rondele) și 12 midii
  • Legume: 1 ceapă mare (tocată mărunt), 2 căței de usturoi (tocați), 1 ardei gras roșu (tăiat felii) și 1 roșie
  • Boia: 1 linguriță
  • Lămâie pentru ornat
  • Sare si piper

Pasul 1 – Pregătiți ingredientele

Curățați și pregătiți toate fructele de mare, tocați legumele și pregătiți totul pentru a găti ușor și rapid.

Pasul 2 – Carne și calmar

Încingeți uleiul de măsline și începeți cu ardeiul roșu și apoi cu calamarul. Dacă adaugi carne sau pui în paella este bine să pui înainte roșiile și usturoiul.

Pasul 3 – Sofrito

Adăugați usturoiul și roșiile și fierbeți-le pentru câteva minute. Combinați la final toate legumele.

Pasul 4 – Supa de carne

Supa de carne trebuie lăsată să fiarbă între 30 de minute la  două ore. Puteți adăuga sare, piper, șofran – pentru a îngălbeni orezul și capetele de creveți și oasele de pește sau de pui pentru a da cea mai bună aromă.

Pasul 5 – Adăugați orez și supă de carne

Puneți orezul în tigaie și amestecați-l cu legumele, creveții, scoicile.

Pasul 6 – Fierberea

Va trebui să lăsați totul pe foc, timp de 15-20 de minute, până când orezul este aproape gata. Când gătiți, asigurați-vă că focul este mic și eventual adăugați supă de carne.

Pasul 7 – Lăsați paella să se odihnească câteva minute și serviți

Luați tigaia de pe foc, acoperiți paella cu o folie de aluminiu și lăsați-o să stea 5-10 minute înainte de servire. Adăugați o felie de lămâie înainte de a servi paella.