Cum să păstrați mai bine tocătorul de lemn. Pe măsură ce tot mai mulți oameni devin conștienți de microplastice, încep să-și schimbe articolele de bucătărie din plastic cu altele din lemn. Și au motive întemeiate: oameni de știință estimează că, săptămânal, consumăm 5 grame de microplastice, reprezentând greutatea a cinci capace de pix.
Cum să păstrați mai bine acest obiect esențial în bucătărie
Cum să păstrați mai bine acest obiect esențial în bucătărie. Vestea bună este că există o alternativă excelentă la vasele de gătit și alte ustensile de bucătărie: versiunile din ceramică sau lemn. Dar curățarea lor nu va fi la fel de ușoară. De exemplu, tocătorul de plastic se curăță mai ușor față de unul de lemn.
Nu poate fi băgat în mașina de spălat vase, se pătează ușor, nu-i place apa și are tendința de a se decoji. Cu toate acestea, hârtia de copt vă poate ajuta să păstrați tocătoarele din lemn, conform HouseDigest.
Hârtia cerată cunoscută și ca hârtie de copt, este un instrument excelent pentru a vă proteja fundurile de lemn sau alte blaturi de pete și zgârieturi. Dacă sunteți îngrijorat că puteți zgâria tocătorul cu cuțitul, hârtia cerată poate împiedica asta.
Cum se folosește hârtia de copt pentru a proteja tocătorul de lemn
Primul lucru este să vă asigurați că utilizați hârtie de copt special pe tabla de tăiat din lemn. Nu trebuie să folosiți hârtie de pergament sau de teflon, deoarece acestea nu vor da rezultate similare. Aveți nevoie de hârtie cerată, deoarece este acoperită cu ceară, ingredientul secret al acestui truc de curățare.
Dacă o aveți la îndemână, rupeți o bucată și așezați partea cerată pe tocător. Nu trebuie să apăsați tare, ci faceți doar câteva mișcări pentru a vă asigura că s-a transferat suficient ceară pe fundul de lemn. Astfel se va crea un strat protector pe tocător, făcându-se o barieră clară între lemn și orice aliment pe care intenționați să-l tăiați.
Încercați să se ștergeți tocătorul cel puțin o dată pe lună
Deoarece lemnul este poros, se pătează adesea foarte ușor. Zeama unor alimente va curge în canelurile și nodurile lemnului, formând pete permanente. Dar finisajul cerat va ajuta la etanșarea acestuia, făcându-l mai greu de pătat. Funcționează în același mod și împotriva cuțitelor, deoarece va exista un strat subțire de ceară deasupra lemnului. Cu toate acestea, rețineți că acea ceară va dispărea în cele din urmă, mai ales dacă spălați des tocătorul. Încercați să se ștergeți tocătorul cel puțin o dată pe lună.
Tocătoarele din lemn sunt mai bune decât cele din plastic
Plasticul neporos poate părea mai ușor de curățat, deoarece bacteriile pătrund mai greu pe suprafața acestui material, spre deosebire de lemn. Dar, odată ce tocătorul din plastic începe să se zgârie, curățarea germenilor din acele caneluri adânci poate fi dificilă. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) spune că atât tocătoarele din plastic, cât și cele din lemn, sunt sigure, cu condiția să fie curățate și să igienizate corespunzător și să fie înlocuite când au daune semnificative.
Așa evitați contaminarea încrucișată
Tocătoarele din plastic se pot spăla în mașina de spălat vase, dar nu sunt la fel de rezistente la căldură. Ele pot toci cuțitele mai repede decât cele de lemn.
Este recomandat să folosiți două tocătoare pentru reducerea contaminării încrucișate. Mai precis, trebuie evitată folosirea aceluiași tocător pentru carne, legume, etc.
După fiecare utilizare, tocătorul de lemn trebuie spălat cu apă fierbinte și detergent de vase. Sub nicio formă nu trebuie lăsat să stea cufundat în apă.
Dacă este lăsat în apă mult timp, mai devreme sau mai târziu acesta se va crăpa sau va începe să-și modifice forma. Dacă aveți probleme cu eliminarea unor resturi, aplicarea unei soluții din bicarbonat de sodiu și apă poate ajuta la îndepărtarea lor.