La început, îmi doream ca acest text să fie un îndreptar pentru omul de afaceri, indiferent de mărimea businessului pe care îl deține. Un fel de ghid de bune practici prin care să arăt de ce este bine ca tu – întreprinzătorul de rând – să ai inițiativa de a-ți achita la timp sau chiar în avans toate dările la stat, să ai o contribuție majoră și nepătată la bunăstarea economiei naționale. Intrând însă în amănuntul problemei am observat că nu-și are rostul un astfel de ghid. De ce să fii tu – întreprinzătorule – calul de bătaie al statului? Statul, oare, te răsplătește cu aceeași monedă? În niciun caz, și iată doar două dintre măsurile și nefuncționalitățile guvernanților care îți pot ruina afacerea peste noapte. 

Prima și cea mai importantă lege în funcționarea unei afaceri este Codul fiscal. Această Biblie sau carte de căpătâi a economiei naționale care a ajuns batjocura tuturor miniștrilor de finanțe. Nu doar a acestora, ci și ai celor de la Palatul Victoria, dar mai ales ai celor pe care tu însuți i-ai trimis să te reprezinte în Parlament. Da, acel Cod fiscal care de regulă, repet, de regulă, ar trebui aprobat cu cel puțin șase luni înainte de intrarea în vigoare a modificărilor efectuate. Știi de câte ori s-a respectat această regulă? Poate fi numărată pe degetele de la o mână, pentru că orice guvern a găsit de cuviință să facă modificări cu doar câteva zile înainte de aplicare. Dacă ți-ai pregătit deja planul de afaceri pentru 2015, am o veste proastă pentru tine: Guvernul tocmai a adus noi modificări la Codul fiscal și vor intra în vigoare peste doar două săptămâni.

Al doilea document și cu o importanță majoră este bugetul pentru anul viitor. În Legea finanțelor publice se spune negru pe alb că Guvernul supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 noiembrie proiectul de buget pentru anul următor. Acum bugetul va fi trimis în Parlament pe 15 decembrie, adică cu o întârziere de o lună. Din câte se pare „legea-i lege“, dar numai pentru unii. Dacă tu – întreprinzătorule – nu-ți achiți la termen dările către stat ești sancționat. Mai mult, ți se aplică penalizări și dobânzi la penalizări. Oare premierul și ministrul de finanțe nu ar trebui să fie trași la răspundere pentru că trimit cu o lună întârziere bugetul în Parlament? Nu, pentru că la noi Legea pentru unii e mumă, iar pentru alții, ciumă. Iar cei care fac legea o fac pentru ei, așa încât să nu poată fi trași la răspundere. Și nu te gândi că, odată trimis în Parlament, bugetul se va și aproba. Nu. Show-ul va continua cu sute sau chiar mii de amendamente, din care pot pune pariu că aproape jumătate sunt suplimentări sau alocări de fonduri pentru biserici. Și parlamentarii, și guvernanții ar trebuie să știe că „Dumnezeul“ lor ești tu – întreprinzătorul de rând, hăituit pentru o zi de întârziere a plății taxelor și impozitelor. Oare, la cine s-ar ruga ministreasa de la Finanțe, dacă jumătate din oamenii de afaceri ar intra în GREVĂ FISCALĂ?

 

CIPRIAN MAILAT,
redactor-șef adjunct Capital