Anxietatea este o stare emoțională puternică. Ea se manifestă prin neliniște și mai multe simptome pe care le resimțim în corp. în general, aceasta apare din cauze unui eveniment stresant sau al unei stări de tensiune prelungită pe o durată mai lungă de timp. De asemenea, ea își poate face apariția atunci când anticipăm un eventual necaz sau scenariu negativ.
Cum identificăm anxietatea?
Trăim vremuri incerte și nu știm ce va urma. Nu ne simțim în siguranță și nici pe departe confortabil cu situația în care ne aflăm. Așadar, este absolut normal să se declanșeze anxietatea în aceste momente. Totuși, dacă ea se intensifică, e posibil să ne afecteze viața de zi cu zi. Cum ne dăm seama dacă simțim anxietate?
“Primul care ne transmite că am putea să ne confruntăm cu anxietate, este corpul. Anxietatea se recunoaște prin senzație de sufocare, tremor, transpirație, nod în gât, bătăi puternice ale inimii, pierderea apetitului, insomnii. Uneori, simptomele amxietății se pot rezuma doar la o stare de agitație în corp”, ne-a explicat Raluca Ștefan, psihoterapeut.
Este important să înțelegem că anxietatea pleacă de la niște gânduri. „Gândurile generează emoții iar emoțiile declanșează un comportament”, a spus Raluca Ștefan. Anxietatea este diferită de frică. Aceasta din urmă apare atunci când suntem într-un pericol real, imediat. Atunci se declanșează instinctul „luptă sau fugi”. Spre exemplu, dacă mergem pe stradă și observăm că cineva ne urmărește, atunci vom simți frică. „Dacă am doar gândul că voi ieși pe stradă și cineva îmi va face rău, acest gând îmi va provoca anxietate”.
Metode pentru gestionarea anxietății
Cu alte cuvinte, anxietatea este o reacție la o situație imaginată, dar care nu este încă reală și nici nu avem certitudinea că va fi. Așadar, pentru a ne gestiona anxietatea, putem începe prin a ne ancora în prezent și a înlocui gândurile negative cu gânduri de recunoștință pentru ce avem acum. O metodă bună pe care o putem folosi pentru a ne ancora în prezent este metoda VAKOG. Practic, apelăm la simțurile noastre și încercăm să ne concentrăm pe 3 lucruri pe care le vedem, 3 pe care le auzim, 3 pe care le putem atinge, alte 3 pe care le putem mirosi și în final 3 pe care le putem gusta.
O altă metodă pe care o putem folosi, este introducerea neutralității.
„În mintea noastră se află cel mai probabil un scenariu negativ care ne provoacă anxietate. Realitatea este, însă, că nu putem știi ce se va întâmpla. Așadar, ne putem concentra pe acest aspect neutru. Nici să apelăm la un scenariu optimist nu ne ajută, deoarece mintea noastră nu ne va crede, va găsi „dovezi” ca să ne demonstreze că un scenariu foarte optimist nu este posibil. Așadar, neutralitatea este cea mai bună și realistă cale”, a explicat Raluca Ștefan.
De asemenea, când anxietatea se intensifică și se transformă în panică, ne putem ajuta aducându-ne aminte de momente plăcute, liniștite, în care ne-am simțim în siguranță și fericiți.
„Aceste amintiri ajută creierul să elibereze oxitocină și prin urmare, reduc intensitatea panicii”, a specificat Raluca Ștefan.
Metoda RAIN
Greșeala pe care o facem cel mai des atunci când vine vorba de gestionarea gândurilor negative care duc la anxietate, este faptul că încercăm să ne debarasăm de ele. Ne uităm la un serial sau un film care ne place, care ne amuză și ne dă o stare de bine, ne menținem ocupați, mâncăm ceva ce ne place foarte mult și tot așa.
„Într-adevăr, acestea sunt soluții bune însă ele sunt de scurtă durată. Putem compara gândurile negative cu o minge gonflabilă. Cu cât încercăm să o împingem sub apă, cu atât ea se va zbate să iasă la suprafață”, a punctat Raluca Ștefan. Și atunci, ce putem face cu aceste gânduri?
Aici, metoda RAIN ne poate fi de ajutor. „Recunoaște gândul și emoția. Acceptă-le – este foarte important să normalizăm emoțiile pe care le simțim. Investighează – întreabă-te de unde pornește acest gând sau această emoție. Nu te identifica cu gândul sau cu emoția – privim la gânduri, nu prin prisma lor”, ne-a explicat Raluca Ștefan, psihoterapeut.
Când suntem conștienți de gândurile noastre, obținem claritate în gândire și putem funcționa normal. Așadar, atunci când lumea exterioară devine prea copleșitoare, întoarce-ți privirea către interiorul tău!
În final, pentru a reduce frecvența momentelor în care simțim anxietate, este necesar să cultivăm o reziliență. Acest lucru se poate face doar prin practică, antrenându-ne să rămânem ancorați în prezent și folosind metodele descrise mai sus.
„Pune telefonul jos, și nu mai privi atât de mult la știri. Când consumăm prea multă informație și stăm numai în preajma unor persoane care vorbesc despre lucruri negative, se creează o contagiune emoțională. Așadar, pune limite atunci când vin multe emoții negative către tine. Și nu în ultimul rând, ai încredere în tine că poți gestiona orice vine spre tine și vei bine”, a spus Raluca Ștefan, psihoterapeut.